Vraag: Rode wijn bij vis?
“We eten graag vis. Nu hoort daar eigenlijk witte wijn bij, maar wij drinken liever rood. Kan dat ook, Lars?”
Antwoord Lars:
“Zeker weten! Rode wijn bij vis kan prima, als je maar slim combineert. Ik ben fan van de Vincent Prunier Bourgogne Passetoutgrain. Een blend van pinot noir en gamay, dus sappig rood fruit, zachte tannines en elegantie. Even licht koelen en dan perfect bij gegrilde zalm in kruidenkorst, tonijn, vis in Provençaalse tomatensaus of gerookte makreel. Zo lekker dat je voortaan expres rood bij vis schenkt.”
Bekijk Lars' wijnsuggestie ➔
Vraag: Wijn bij pasta met pittige saus en geitenkaas
“Lars, ik krijg vrienden te eten en maak ik pasta met tomatensaus, Italiaanse worst, met wat geitenkaas en basilicum er over. Welke wijn kan ik erbij serveren?”
Antwoord Lars:
“Klinkt als een topgerecht! Ga voor iets soepels en kruidig. Een Spaanse Tempranillo is daar perfect voor - lekker sappig, niet te zwaar. Probeer deze eens van Torres Rioja Altos Ibericos. Liever iets Italiaans op tafel? Ga dan voor deze Di Majo Norante Sangiovese. Die combinatie van rood fruit en frisse zuren werkt geweldig bij dit soort pastagerechten.”
Bekijk Lars' wijnsuggestie ➔
Vraag: Wijn bij zomerse salades
“Het is zomer en dan eet ik graag veel salades, welke wijn zou jij aanraden bij salades, Lars?”
Antwoord Lars:
“Lekker bezig! Bij een frisse, groene salade zou ik kiezen voor iets lichts en strak, zoals de Matetic Corralillo Sauvignon Blanc. Lekker citrusachtig, met dat frisse groene randje. Doe je er vis bij? Kies dan voor iets ziltigs, zoals Albariño van Martin Codax uit Rías Baixas. Kip of gegrilde groenten? Dan iets ronder, zoals de Enate 234 Chardonnay.”
Bekijk Lars' wijnsuggestie ➔
Vraag: Wijn bij Indonesisch / Rijsttafel
“We gaan uit eten bij een Indonesisch restaurant. Onze familie is dol op rijsttafel. Welke wijn past daar bij?”
Antwoord Lars:
“Indonesisch is één van mijn favoriete keukens, zeker als er Ikan Pepesan (makreel) op tafel staat - pittig, zoutig, alles door elkaar. Ga voor de halfdroge Clemens Busch Riesling. Dat kleine restzoetje verzacht de pittigheid van de sambal en past mooi bij zoet, zuur, zout en kruidigheid op tafel. Wil je liever iets drogers? De Spier Signature Chenin Blanc houdt alles lekker fris en kan goed mee met de mix van smaken. Geniet!”
Bekijk Lars' wijnsuggestie ➔
Vraag: Wijn bij luxe kaasplank
“Lars, we gaan borrelen met collega’s en serveren een luxe kaasplank. Hoe kiezen we daar een wijn bij?”
Antwoord Lars:
“Er gaat niets boven een goede kaasplank! Ik adviseer gekoeld rood: Henri Maire Arbois Trousseau uit de Jura. Doet het top bij zachte kazen, brie, halfharde en gerijpte kazen. Let op: bij blauwader kazen is deze wijn net te licht en te droog, kies dan voor een Sauternes, Port of PX.”
Bekijk Lars' wijnsuggestie ➔
Vraag: Wijn bij een willekeurige pizza
“Lars, we hebben geen zin om te koken en bestellen vanavond lekker pizza. Welke wijn past daarbij?”
Antwoord Lars:
"Pizza en wijn is comfort food op z’n best. Drink de Uggiano Roccialta Chianti Classico, die kan bijna alles aan.
- Margherita of Napolitana? Frisse zuren, perfect bij tomaat en kruiden
- Salami of Prosciutto? Chianti kan dat vet en zout makkelijk aan
- Funghi of truffel? De aardse tonen matchen perfect. Parmezaan erop en klaar.
Bekijk Lars' wijnsuggestie ➔
Vraag: Wijn bij dessert (licht zoet)
“Ik zoek een wijn voor een dessert, maar hij mag niet te zoet zijn. Heb jij een tip, Lars?”
Antwoord Lars:
“Zeker! Ga voor de Kobelin Gewürztraminer Spätlese uit Baden. Halfdroog tot lichtzoet, heerlijk aromatisch met lychee, rozen, tropisch fruit en kruiden. Top bij fruitsalades, witte chocolade, panna cotta met fruitcoulis of een kaneelappeltaart.
Bekijk Lars' wijnsuggestie ➔
Vraag: Alcoholvrije tip bij het eten
“Lars, ik drink liever geen alcohol. Heb jij een alcoholvrije tip voor bij het eten?”
Antwoord Lars:
“Zeker weten, gelukkig is er tegenwoordig veel lekkers zonder alcohol dat perfect past bij het eten. Pizzolato heeft een mooie alcoholvrije prosecco. Fijne mousse, frisse zuren, bloesem en wit fruit. Perfect voor bij lichte gerechten of desserts. Geen alcohol, wel gewoon smaak.”
Bekijk Lars' wijnsuggestie ➔
Vraag: Wijn bij Biefstuk met Friet (Bistro)
“Ik maak dit weekend biefstuk met friet, klassieke bistrostijl. Welke wijn past daar bij, Lars?”
Antwoord Lars:
“Klassieker! Kies een wijn die stevig genoeg is, maar wel sappig blijft. Ik zeg Château Rozier Saint-Emillion Grand Cru. Die heeft genoeg body, zachte tannines en frisse zuren - perfect bij rood vlees en vet van de friet. Kies je een klassieke béarnaise of een pittige pepersaus erbij? Geen probleem, die wijn kan het allebei hebben.”
Bekijk Lars' wijnsuggestie ➔
Vraag: Wijn voor een feestje (toegankelijk)
“Lars, ik geef binnenkort een feestje. Kun jij een witte en rode wijn aanraden die iedereen lekker vindt?”
Antwoord Lars:
“Gezellig! Voor wit zou ik de Villa Marino Pinot Grigio pakken: fris, licht, met citrus en groene appel, lekker toegankelijk. Voor rood: de Villa Marino Primitivo. Die is wat voller en fruitiger, met kersen en pruimen, maar nog steeds soepel genoeg voor een feestje. Zo zit je altijd goed.”
Bekijk Lars' wijnsuggestie ➔