Wat is prosecco?
Prosecco, hét Italiaanse antwoord op de Franse champagne en de Spaanse cava. Een heerlijke lichte bubbel met frisse zuren en fijne aroma’s van meloen, perzik, peer en witte bloemen. Prosecco wordt gemaakt in het noordwesten van Italië. Om precies te zijn in de regio Veneto, tussen Verona en Venetië. Het hart van de productie van deze mousserende wijn vind je in de zogenaamde ‘Prosecco Hills’. Dit gebied ligt in de heuvels tussen Conegliano en Valdobbiadene. Deze prosecco heuvels staan sinds 2019 zelfs op de Unesco Werelderfgoedlijst. Kronkelende smalle weggetjes leiden je door de prachtige prosecco wijngaarden. Prosecco proeven? Dat kan hier absoluut! Klop aan bij de één van de vele prosecco producenten voor een proeverij of bestel een lekker glas bij de typische Italiaanse restaurantjes die je onderweg tegenkomt.
Is het nu glera of prosecco?
Prosecco wordt gemaakt van de glera druif. Vroeger heette deze druif prosecco. In 2009 kwam hier verandering in. Toen kreeg prosecco namelijk de DOCG-status, oftewel Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Deze allerhoogste classificatie in Italië garandeert niet alleen de herkomst van de wijn, maar ook de manier waarop de wijn gemaakt is.
Waar wordt prosecco van gemaakt?
Je kunt het vergelijken met champagne. Alleen bubbels gemaakt in de champagnestreek van de chardonnay, meunier of pinot noir druif mogen zich champagne noemen. In het geval van prosecco betekent dit dat de mousserende wijn voor minimaal 85% uit de glera druif bestaat en afkomstig is uit de Valdobbiadene regio. We gebruiken prosecco vandaag de dag dus als herkomstbenaming.
Wat is een goede prosecco?
Er worden echter meer goede prosecco’s gemaakt. Naast de allerhoogste DOCG-status is er namelijk ook een DOC classificatie (Denominazione di Origine Controllata). Deze classificatie geldt voor de prosecco’s die in vijf provincies in de Veneto regio (Treviso, Venice, Vicenza, Padua en Belluno) en in vier provincies in de Friuli regio (Gorizia, Pordenone, Trieste en Udine) gemaakt worden. Alle andere mousserende wijnen van buiten de bovengenoemde regio’s mogen zich geen prosecco noemen.
Is prosecco een wijn?
Het proces van wijn maken wordt vinificatie genoemd. Dit proces bestaat uit een aantal etappes. De druiven worden geoogst. Daarna worden ze ontsteeld en geperst. Hierdoor ontstaat er most. De most wordt, indien nodig, gecorrigeerd door wat suiker toe te voegen. Vrvolgens begint de alcoholische gisting: suiker vergist tot alcohol. Bij een stille, dus niet mousserende wijn, wordt de wijn vervolgens geklaard of; gefilterd (ontdaan van losse deeltjes) en gebotteld.
Hoe wordt champagne gemaakt?
Bij mousserende wijnen, zoals prosecco, champagne en cava volgt er een tweede vergisting. Deze tweede vergisting is nodig om de bubbels te creëren. In het geval van champagne en cava wordt dit gedaan op fles. Deze methode heet de Méthode Traditionelle. Door de toevoeging van suiker en gist vormt zich in de fles alcohol en koolzuur. Omdat de fles afgesloten is, kan het koolzuur niet weg en ontstaat er een mousserende wijn. Het is een tijdrovend proces met veel handelingen.
Hoe wordt prosecco gemaakt?
Bij prosecco gebeurt de tweede vergisting in een tank. Deze mehode wordt ook wel de Charmat-méthode genoemd, naar Eugène Charmat, een ingenieur en wijnmaker in Bordeaux. Net zoals bij de Méthode Traditionelle zorgen de toegevoegde suiker en gist dat er alcohol en koolzuur wordt gevormd. Omdat de tank afgesloten is, kan het koolzuur niet weg en zo ontstaan de bubbels in prosecco. De tankméthode is sneller en eenvoudiger. Daarom is prosecco voordeliger dan champagne of cava.
Wat voor soorten prosecco zijn er?
De intensiteit van de bubbels kan in twee categorieën worden verdeeld: frizzante en spumante. Het verschil is dat de frizzante versie van prosecco maar een klein beetje bubbelt. Terwijl de bubbels in een spumante prosecco te vergelijken zijn met een champagne of een cava.
Wat is het verschil tussen prosecco, champagne en cava?
Soms is het lastig kiezen tussen al die verschillende bubbels. Uiteraard is het land van herkomst anders bij ieder van deze mousserende wijnen. Maar het verschil zit hem ook in de soort druif en de productiemethode. Daarom een klein spiekbriefje om de keuze te makkelijker te maken:
Prosecco |
Champagne |
Cava |
|
Land |
Italië |
Frankrijk |
Spanje |
Druif |
Glera |
Chardonnay, Meunier en Pinot Noir |
Macabeo, Xarel-lo en Parellada |
Productie Methode |
Charmat- méthode |
Méthode Traditionelle |
Méthode Traditionelle |
Waar moet je op letten bij het kopen van prosecco?
Prosecco komt in twee kleuren: wit en rosé. Een voorbeeld van een rosé prosecco is de La Tordera Spumante Gabry Rosé Brut. Qua smaak heb je drie varianten: dry, extra dry en brut. Best verwarrend, want de 'dry' versie is eigenlijk de zoetste, dus de minst droge van de drie. De meest voorkomende en klassieke prosecco is de extra dry, zoals de Bolla Extra Dry Prosecco. De brut is daarentegen de droogste variant en doet qua smaak een beetje denken aan champagne. Geen wonder dat brut de laatste jaren steeds populairder is geworden!
Als je op zoek bent naar een goed wijnhuis, kijk dan eens naar La Tordera. Zij produceren prosecco van topkwaliteit en dat ook nog eens op een zo natuurlijk mogelijke manier.
Wat eet je bij prosecco?
Prosecco is een veelzijdige mousserende wijn. Ze brengt niet alleen een feestelijke bubbel in zomerse cocktails, zoals de Spritz of Bellini, maar is ook het hoofdingrediënt van het verfrissende Italiaanse dessert Scroppino.
Daarnaast is prosecco een uitstekend aperitief. De extra dry of brut prosecco gaat perfect samen met een borrelplank vol harde kazen en flinterdun gesneden parmaham. Het zout van de kaas en ham combineert mooi met de fruitige aroma’s van peer en meloen. Ook bij lichte vis- of groentegerechten doet de extra dry of brut het goed.
Voor een wat zoetere dry prosecco kun je denken aan een dessert, zoals een pure chocoladedessert. Of probeer eens een zoete prosecco te combineren met een pittig Aziatisch gerecht voor een verrassende twist.
Blijf op de hoogte van al onze acties
Inschrijven voor onze nieuwsbrief