Italiaanse wijn online kopen | Wijn uit Italië bestellen

Online Italiaanse wijn kopen? Bij Valkwijn hebben we de lekkerste Italiaanse rode, witte en rosé wijnen in het assortiment met zeer scherpe prijzen. Bekijk snel alle wijnen uit de fantastische Italiaanse wijnregio’s.

Een zeer bijzonder wijnland, daar kunnen we Italië wel onder categoriseren. Diverse klimaatregio’s van noord naar zuid geven enorme verschillen, dit zorgt voor een enorme diversiteit aan wijnen. Daarbij herbergt Italië honderden inheemse druivensoorten op de uitgestrekte wijngaarden waardoor Italie een aantal zeer unieke wijnen voortbrengt.

Wil u meer weten over dit fantastische wijnland? Lees dan snel verder over de geschiedenis, de immens populaire wijndruiven en historische wijnhuizen.

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 145-192 van 219

Toon
per pagina
Sorteer op

Wijnland Italië in het kort

“La bella Italia” is de grootste wijnproducten ter wereld

Er liggen 850.000 hectare wijngaarden verspreidt van noord naar zuid

Italië produceert per jaar meer dan 53 miljoen hectoliter wijn

Bekend van uniek Italiaanse druivenrassen zoals pinot grigio, nebbiolo, sangiovese en bardera

Wereldberoemde wijnstreken zoals Toscane, Piemonte, Veneto en Puglia

Geschiedenis van de Italiaanse wijncultuur

Geïntroduceerd door Griekse kolonisten, de Etrusken, deed de wijnbouw al in de 6e eeuw voor Christus zijn intrede in de Laars in de Middellandse zee, vooral het gebied rond Toscane was een geliefde wijnregio. Het was het begin van de wijnbouw zoals deze nu nog steeds bij ons bekend is. De Romeinen beschouwde wijn als hun belangrijkste drank en ze stonden aan de wieg van de wijnbouw in Europa met een grote kennis over terroir.

Rond de 17de eeuw tot halverwege de 20ste eeuw was er weinig vernieuwing in de Italiaanse wijnindustrie. Terwijl de wijnbouw in Frankrijk en Spanje verfijnde en doorontwikkelde stonden de ontwikkelingen en vernieuwingen een beetje stil in Italië tot ver na de tweede wereld oorlog.

Gelukkig hebben ze een enorme inhaalslag gemaakt in de afgelopen halve eeuw. Modernisering en verbetering van kwaliteit hebben veel veranderd in de Italiaanse wijnproductie. Tegenwoordig staat Italië bekend om een aantal van de beste wijnen ter wereld.

Wereldberoemde Italiaanse pinot griogio druif

De druif staat ook wel bekend als pinot gris en komt oorspornkelijk van de noorderbuur, Frankrijk. De pinot grigio druif is echter in Italië volwassen geworden. De druif heeft een kleur die varierend is van grijsblauw tot een rozzebruine kleur, daarmee is de Italiaanse variant lichter en witter dan zijn Franse variant. De smaken die de druif voortbrengt zijn licht pittig aroma’s van sinaasappel, tropische vruchten en mandarijn, daarbij aangevuld florale en kruidige smaken. De  druif is de favoriet van veel wijnmakers uit Alto Adige, zoals Alois Lageder, wijnen Franz Haas en Castel Firmina. De witte wijn van de pinot grigio druif is een heerlijk aperitief of een uitstekende begeleider van antipasti.

Sangiovese uit Toscane

De Sangiovese dé druif voor de wereldberoemde Chianti en de sangiovesedruif groeit veelal in Toscane. Hebben we het over de “Super Tuscan” dan hebben we het over wijnen gemaakt van de Sangiovese druif.

Een wijn van deze druif heeft een licht kruidige smaak. Tijm, bittere kersen en tomaat kenmerken deze wijnen. Vanwege de “hartige” smaak past de sangiovese wijn uitstekend bij harde kazen zoals pecorino, ook bij rundvlees en wildgerechten komt hij goed tot zijn recht. Dit soort gerechten versterken juist de fruitige smaak en de tannines van de wijn, daardoor komen de tonen van cassis en pruimen nog meer tot zijn recht.

Noord-Italiaanse Barbera

Noord-Italië is het de wijnregio waar de Barbera zich thuisvoelt. In Piemonte groeien de meest Barbera druiven. Door de hoge zuurtegraad van de druif is hij uitermate geschikt voor het warme klimaat van deze wijnregio. De druif zorgt voor een volle wijn, veel fruit en donker van kleur. De wijn smaakt heel goed bij stoofvlees, paddenstoelen, tartufo! (oftewel truffel) en wildgerechten.

Nebbiolo, van koning Barolo

De krachtpatser bij uitstek. De druif groeit alleen goed in Noord-Italië, maar dan nog is de opbrengst laag. Daarmee is het een kieskeurige vrucht. Daar krijg je wel een hoop voor terug, een krachtige rode wijn, barstensvol van kersen, anijs, tannines. Het is bij deze wijnen uitermate belangrijk om te decanteren. Wilt u een Italiaanse Barolo kopen? Wat te denken van Gaja, Antinori of Pio Ceasare. Echte Italiaans grootheden.

Wijnetiketten in Italië

Uiteraard zijn de Italiaanse wijnen geclassificeerd volgens Europese richtlijnen. Maar wat zijn de afkortingen en wat betekenen deze afkortingen?

  • Vino da Tavola – Als laagste classificatie kennen we Vino da tavola. Dit is een tafelwijn. Deze wijnen zijn meestal eenvoudige wijnen, ze kenmerken zich omdat ze geen oorsprongsbenaming hebben. De druiven die gebruikt worden komen uit diverse Italiaanse wijnregio’s. meestal zijn tafelwijnen van verschillende druiven.
  • IGT – Een classificatie hoger vind je de Indicazione Geografica Tipica, ofwel IGT. De wijn komt dan uit een omschreven gebied zoals bijvoorbeeld Sicilië of Umbrië. Regel is dat de wijn dan voor minstens 85% afkomstig moet zijn uit de wijnregio die op het etiket staat.
  • DOC – Denominazione di Origine Controllata, ofwel DOC. Dit zijn kwaliteitswijn met gecontroleerde herkomstaanduiding. De wijn uit deze classificatie is gebonden aan strenge Europese regels . de regeld gaan over productiegebied en druivenrassen, maar ook over vinificatietechnieken.
  • DOCG – De hoogste classificatie is Denominazione di Origine Controllata e Garantita, oftewel DOCG. Dit zijn oprechte kwaliteitswijnen met gecontroleerde én gegarandeerde herkomstaanduiding. De term is overwegend hetzelfde als DOC, maar wijnen met DOCG-classificatie hebben de toevoeging garantita, dit staat voor gegarandeerde superieure kwaliteit. De wetgeving voor DOCG is de strengste wijnwetgeving, zelfs Frankrijk ziet niet zo strikt toe op zijn classificaties. De Chianti Classico heeft bijvoorbeeld een DOCG label.

Wereld beroemde Italiaanse wijnregio’s

De wijnregio’s zijn volgende de klimaatzones en ligging onder te verdelen in een viertal gebieden. Elke zone heeft zijn specifieke wijngebieden met kenmerkende wijndruiven.

 

Noordwest Italie, geboortegrond van Italiaanse topwijnen

Het noordwesten ligt aan de voet van de Alpen, voor wijnliefhebbers verreweg de meest interessante wijnregio. Piemonte is de kenmerkende regio en bakermat van de Barolo en de Barbaresco. Maar Piemonte heeft meer! Topklasse mousserende wijnen uit Franciacorta of de bekende Asti Spumanti.

Bekende druiven voor rode wijnen uit de gebieden zijn Nebbiolo, Barbera en Dolcetto. De druiven voor witte wijnen zijn Moscato, Pinot Bianco, Trebbiano en Pinot Grigio

Wijnen uit het noodoosten van Italië

In het noordoosten van Italië liggen de regio’s Veneto, Alto Adige en Trentino. Veneto is de grootste DOC producent van Italië. Bekende wijnen uit Veneto zijn de Valpolicella en de Bardolino van de Corvina en de witte wijn Soave, gemaakt van Trebbiano en Garganega druif. De Alto Adige, ook wel sud-Tirol genaamd lijkt meer Oostenrijks dan Italiaans. Het brengt schitterende witte wijnen voort. Wijnen uit Tretino komen vooral van grote coöperaties. Bijna alle productie is in handen van wijnmakers die de handen ineen geslagen hebben. Dit komt niet ten goede aan de kwaliteit, hoe goed de wijn is fluctueert daardoor in Noord-Italiaanse Trentino.

Bekende druiven voor rode wijn die gecultiveerd worden in het noordoosten van Italie zijn Rondinella, Cabernet Sauvignon, Corvina, Molinara, Merlot, Refosco en Terlodego. De noordoostelijke witte druiven zijn Pinot Grigio, Garganega, Chardonay, Trebbiano, Malvasia en Pinot Bianco.

Het zonnige midden Italië

Midden Italie kenmerkt zich door de schitterende warmere Italiaanse vakantieregio’s. Toscane als lichtend voorbeeld hiervan. De overige bekende wijngebieden zijn Emilia Romagna, Le Manche, Abruzzo, Umbrië en Lazio.

Midden Italie is geroemd vanwege de schitterende Italiaanse gerechten, Emilia Romanga is de bakermat van deze keuken, ook de wijnen uit de Italiaanse regio aan de Adriatische zee zijn uitstekend. Beroemde wijn uit deze wijnstreek rond Bologna is de Lambrusco. Toscane is de thuisbasis van een van de bekendste wijnen, de Chianti. U kunt schitterende Italiaanse Chianti van Antinori online kopen op Valkwijn.

De Italiaanse witte wijn Verdicchio is de bekende wijn uit de Le Manche wijnstreek. Umbrië, met als hoofdstad Perugia, is het wijngebied van de Orvieto, daaronder twee DOCG-wijnen: de Montefalco Sagrantino en de Torgiano Rosso.

Lazio is een witte wijngebied. De regio rond Rome staat niet bekend van uitgesproken wijn. De laatste regio is Abruzzo ten oosten van Rome aan de Adriatische kustlijn is beroemd om rode wijnen. Het zijn rijke en sappige wijnen. Bekende rode druivensoorten uit het midden van Italië zijn de Brunello, Sangiovese, Montepulciano, Canaiolo en Nero. De bekende witte druivenvarianten zijn Trebbiano, Lambrusco, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio en Pinot Bianco, Chardonnay en Verdicchio.

Zonovergoten zuid Italiaanse wijnen

In Zuid-Italië met de verschillende eilanden wordt zeer veel wijn gemaakt. De regio rond Puglia (Apulië) in de hak van Italië, Calabria in de punt van de “laars”, Campania rond Napels, Basilicata met kuststrook aan de Tyrreense Zee en de Golf van Tarente, en de twee eilanden van Italie: Sicilië en Sardinië. De wijn die gemaakt wordt in deze zuid-Italiaanse gebieden kenmerkt zich niet tot de betere wijnen van Italie, toch is het warme klimaat van Zuid-Italie optimaal voor wijnbouw, daardoor verbeteren de wijnboeren elk jaar weer de wijnen, het wijngebied zit in de lift. Apulia is dé rode wijnregio van zuidelijk Italië. Sicilië herbergt per vierkante kilometer meer wijngaarden dan waar dan ook in Italië en heeft schitterende wijnen rond de nog altijd actieve vulkaan Etna, zoals bijvoorbeeld de wijnen van Tornatore. Calabrië produceert Italiaanse witte wijnen en rode wijnen. Bekende rode druiven uit het zuiden van Italie zijn de Montepulciano druif en de Primitivodruif.

Italiaanse wijn kopen van gerenommeerde wijnhuizen?

We hebben wijnen van de volgende wijnhuizen: