Roda I | Roda Reserva wijn | Bodegas Roda wijn kopen

Bodegas Roda is toch wel een van de paradepaardjes in de Rioja. De topwijnen die Roda produceert zijn ongekend. De Roda Reserva en Roda I hebben niet voor niets internationale prijzen gewonnen voor hun finesse. Roda I en Roda Reserva wijn bestellen kan in de meeste culinaire restaurants van een iets hoger niveau.

De geschiedenis van Bodegas Roda

Roda I staat inmiddels bekend als dé grote aanvoerder voor de innoverende wijntechnieken in de Spaanse wijnstreek Rioja. In 1987 werd het domaine opgericht door de van Barcelona afkomstige familie Rotllan-Daurella. Na een lang en grondig onderzoek zijn ze neergestreken in de hoofdstad van Rioja Alta (Alta is Spaans voor hoog). Samen met andere klassieke topwijnhuizen zoals o.a Viña Tondonia zijn ze gevestigd in het ‘Barrio de la Estación’ vlak naast de Ebro die nog altijd onder de Bodega zal doorkruipen en met uitzicht op de Sierra Cantabria. 
Tonen als Foto-tabel Lijst

4 producten

Toon
per pagina
Sorteer op
Bodegas Roda Reserva

Bodegas Roda Reserva

€ 39,95 Vanaf € 37,95
Bodegas Roda I Reserva

Bodegas Roda I Reserva

€ 61,95 Vanaf € 59,95

Roda’s eerste wijn op hun bodegas

De eerste wijn van Roda werd pas gemaakt in 1992. Om de wijnen in hun maximaal haalbare staat de krijgen zijn de topoenologen Isidro Palacios Carlos, Diez, Agustin Santolaya en Esperanza Tomás. Zij zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de totale productie van Bodegas Roda Reserva Rioja.

Tempranillo is het meesterwerk voor Roda I

De intentie is altijd om de beste wijn ooit van de Spaanse Tempranillo druif te maken. Met als duidelijke aanvoerder de Roda 1 wijn. De Roda I wordt ieder jaar in verschillende aantallen geproduceerd, wat het jaar toelaat. Altijd met alleen 100% tempranillo druiven, en met een lang bewaarpotentieel.

Rode topwijnen uit de Rioja

Als volgende in de rij is de Roda Reserva, prachtige topkwaliteit voor een rode Spaanse wijn en jaar na jaar drinkbaar met nog een mooi bewaarpotentieel, Tempranillo, Graciano en Garnacha vormen de basis van deze topwijnen. De wijnstokken die worden gebruikt zijn ten minste 30 jaar oud.

Terroir

Het bijzondere aan Roda wijnhuis is dat ze eigenlijk geen uniek terroir hebben, maar werken met een groot aantal verschillende wijngaarden binnen de Rioja-streek. 17 verschillende worden gebruikt voor Roda Reserva. Allemaal goed zon georiënteerde wijngaarden met een arme bodem maar uitstekende drainage. Zanderige of Leembodems zijn vaak perfect voor Roda Reserva.
Het zachte klimaat in de Rioja met de mediterrane invloeden zijn altijd uitstekend voor de wijnbouw. De regenval is mooi verspreid gedurende het hele jaar, en de temperaturen blijven zacht.

Vinificatie

Het eerder genoemde team Oenologen bestuderen dagelijks de druivenpitten om zo te zoeken en wachten tot een perfecte fenolische rijpheid. Alles wordt met de hand geoogst, en geselecteerd via een speciale selectietafel. 

Variatie in druivenrassen

Op de wijngaarden in de Rioja Alta worden hoofdzakelijk Tempranillo en Graciano aangeplant. Terwijl in de Rioja Baja (Laag) voornamelijk Garnacha wordt geplant. Deze heeft meer warmte nodig om maximaal te ontwikkelen en heeft niet de koele briesjes nodig die hoger wel te vinden zijn. Op alle wijngaarden van Roda worden geen insecticiden gebruikt, en met veel respect voor de natuur werkzaamheden verricht.
Dat de Tempranillo dé druif is daar kan je niet omheen. Van de totale 70 hectare wat in productie is, is bijna 65 hectare 55 jaar is de gemiddelde leeftijd van de druivenstokken. Ze worden aangeplant voor de Sela, dan doorverkocht voor de Roda en zo komen ze uiteindelijk na 30 jaar terecht bij Roda I. De overige circa 5 hectare is verdeeld tussen Graciano en Garnacha.