Castello Banfi wijn bestellen? | Castello Banfi wijn kopen

Het Italiaanse Brunello di Montalcino is een uiterst bijzonder wijngebied, binnen deze wijnregio rond Montalcino en Sienna is Castello Banfi een wel heel bijzonder wijngoed. De wijngaarden van het Italiaanse landgoed omvat 2.830 hectare, 800 hectare daarvan zijn aangeplant met wijnstokken. Castello Banfi is daarmee verreweg de belangrijksten en grootste wijnproducent van Brunelo-di-Montalcino. Ze produceren en verbouwen echter niet alleen de Brunello, verscheidene wijnen met druiven uit eigen streek en geïmporteerde druivenrassen zoals Chardonnay en Pinot Grigio komen van de Toscaanse wijnboer.

Tonen als Foto-tabel Lijst

1 product

Toon
per pagina
Sorteer op

Historie van Toscaans Castello Banfi

Het landgoed ligt onder het Middeleeuwse kasteel Poggio alle Mura, hier bevindt zicht een glasmuseum, een wijnwinkel en twee restaurants, een bezoek meer dan waard. John en Harry Mariani, maakte eind zestiger jaren de overstap van de door hun vader opgerichte wijnhandel Banfo Vintners naar het kasteel in Toscane alwaar ze een één van de spectaculairste avonturen uit de Italiaanse wijngeschiedenis begonnen. Afkomstig uit Amerika gebruikte ze hun bravoure en ondernemingsgeest in Montalcino, de oude wijngaarden brachten ze weer tot leven en vooral door de inbreng van een van Italie’s beste oenologen Ezio Rivella medio jaren zeventig bloeide het bedrijf op als nooit te voren.

Hedendaags top-wijnhuis

James Mariani en Cristina Mariani-May hebben onderhand de leiding over het Castello, de wijnen aan de top van de DOC krijgen zien ze als hun toegewijde taak. Ze proberen alles uit de lokale sangiovese-druif te halen door te klonen, ze hebben maar liefst 160 verschillende varianten getest, een omvangrijk project, maar met resultaat dat er 15 perfecte klonen geselecteerd zijn en aangeplant in verschillende blokken van het wijnveld. Deze Sangiovese-druif is de basis van de wereldklasse-Brunello en ook voor andere wijnproducenten uit DOC rond Montalcino.

Eiken wijnvaten uit Frankrijk en Balkan

De perfectie die familie Mariani in de Sangiovese-wijn steekt steken ze ook in de kelder van Castello Banfi. Franse eiken barriques en grote traditionele Slavonische foeders zorgen voor de rijping van de wijnen. De wijnmakers selecteren eigenhandig het hout voor de barriques in de Franse bossen. Onder eigen toezicht wordt het eikenhout gedroogd zodat de kwaliteit van de tannines optimaal wordt. De branding van het eikenhout is niet al te sterk en het formaat van de barriques is groter dan de gangbare maten zodat de wijn lichte houttonen krijgt. Het resultaat in het glas mag er wezen: een uitgebalanceerde, prachtige rode wijnen, bijzondere tafelwijnen.

Facts & figures Banfi 

  • 600.000 flessen per jaar waarvan
  • 40% in Italie wordt verkocht. 
  • 60% gaat wereldwijd in 80 landen over de toonbank.
  • Druivensoort op wijngaard: Sangiovese, Merlot, Pinot Nero, Cabernet Sauvignon, Sauvignon en Chardonnay.
  • Elf achtereenvolgende jaren op uitgeroepen tot beste wijnproducent van Italië op Vinitaly (Italiaanse wijnbeurs)