Hubert Lamy

Er staan geen producten vermeld onder deze categorie.

Hubert Lamy Domaine Hubert Lamy bewerkt 30 percelen wijngaard van in totaal 16 hectare, verspreid over de dorpen St.-Aubin, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet en Santenay.

 Olivier Lamy is sinds 1995 verantwoordelijk voor het domein, dat jaarlijks 100.000 flessen produceert. Men werkt volgens de principes van de lutte raisonnée, wat veel extra werk met zich meebrengt. Chemische middelen en zwavel worden tot een minimum beperkt. Er worden rijke en voluptueuze wijnen gemaakt.

 Olivier heeft zijn opleiding in wijn en commercie in Beaune doorlopen en heeft over de hele wereld, maar in het bijzonder onder de legende Henry Jayer, de fijne kneepjes van het vak geleerd. Op het eigen domein is hij begonnen met het herplanten van een groot gedeelte van de wijngaarden met chardonnaydruiven. Oorspronkelijk was slechts 20% aangeplant met chardonnay, en het doel is om een aanplant van 70% chardonnay te bereiken. Ook de pinot noir wordt grotendeels vervangen door betere klonen, met het doel perfect fruit te kunnen oogsten bij rendementen van 25 tot 40 hl/ha.

 De gehele oogst gebeurt met de hand. De druiven worden in kleine bakken vervoerd om beschadiging te voorkomen. De witte druiven worden zeer zacht geperst. Het laatste perssap alsmede het sap van de jonge druiven wordt apart gevinifieerd, zodat alleen het allerbeste gedeelte voor de AOC-wijnen gebruikt wordt. Na 12 tot 18 uur worden de vaste delen van de most gescheiden (hierdoor verkrijgt men een meer frisse en levendige wijn) en worden de wijnen vergist in vaten van 228 liter. De gisting duurt zeer lang, ca. 90 dagen. De eiken vaten vinden hun oorsprong in Vosges, Troncais en Allier. De botteling volgt in september, na klaring en een lichte filtering.

 De rode druiven worden voor 100% ontsteeld, om meer souplesse te bereiken. Na een cuvaison van 12 tot 20 dagen wordt de wijn, samen met de fijnste lies, overgestoken op eiken vaten, waarvan 25% nieuw. Botteling vindt plaats na 12 maanden. Er wordt niet geklaard en niet gefilterd.