Poliziano

3 producten

Op 30 juni 1961 verwierf Dino Carletti 22 hectare aan Poliziano in het nabijgelegen Montepulciano. De wijnstokken zijn hier aangeplant volgens het Vite Maritate-systeem, dat verwant is aan de historische traditie van "Mezzadria". In 1962 tot 1980 was de totale oppervlakte aan wijngaarden 50 hectare en de plantdichtheid 3.300 planten per hectare. De geteelde wijnstokken zijn Prugnolo Gentile of Montepulciano variëteiten van sauvignon-druiven. Poliziano's naam is een eerbetoon aan de humanistische dichter Angelo degli Ambrogini (1454-1494), bijgenaamd "Angelo Poliziano".

In 1980 nam Federico Carletti, zoon van Dino, na zijn landbouwstudies de leiding van Poliziano over. Door zijn eigen druiven te bestuderen en te gebruiken ("Estate Winery"), bereikte hij onmiddellijk succes en ontstond er een filosofisch keerpunt. Door te focussen op hoogwaardige wijnbouw, innovatie maar met respect voor het milieu en de traditie, kun je door het planten van wijnstokken met een hoge dichtheid over het algemeen Vino Nobile van hoge kwaliteit bereiken.

Federico streeft naar kwaliteit en uitmuntendheid in wijnen en verbetert voortdurend zijn technologie in wijngaarden en kelders. In de jaren negentig werden internationale variëteiten aangeplant, hij koos hiervoor voor een plantdichtheid van 5.000 planten per hectare. De wijngaard ligt op een heuvel in de buurt van Montepulciano, ongeveer 350 meter boven de zeespiegel. Tijdens het aanplanten werden ook de lokale variëteit sauvignon onderzocht en verbeterd, deze druiven zijn ook wel bekend onder de naam Prugnolo Gentile.  Naast Prugnolo Gentile-druiven zijn ook de Merlot en Cabernet Sauvignon wijnstokken aangeplant.

Federico gelooft sterk in de potentie van de regio Montepulciano en heeft zich de afgelopen 20 jaar gericht op het uitwringen van de hoogste prestaties van de regio uit zijn wijnen.  Dit zodat Poliziano zijn traditie en authenticiteit kunnen uiten. Om dit doel te bereiken zet Federico zich in voor het produceren van de prestigieuze "cru's ".  Francesco en Maria Stella zijn vandaag de dag nog steeds onmisbare adviseurs voor hun vader Federico, ze staan ​​altijd klaar om huidige en toekomstige uitdagingen uit te leggen en aan te gaan, waardoor de passie van de familie voor wijn en territorium kan blijven bestaan.

Hedendaags is de familie in bezit van meer dan 170 hectare aan wijngaarden.