Franse wijn kopen? | Online wijn uit Frankrijk bestellen

Vraag een gemiddeld persoon wat het bekendste wijnland per wereld is, bijna iedereen zal Frankrijk zeggen. Wijnproducenten uit Frankrijk produceren al eeuwenlang Franse wijnen van topklasse. Al deze uiteenlopende soorten wijnen zijn voor talloze internationale wijnmakers uit de hele wereld nog steeds hét grote voorbeeld op wijnbouwgebied.

 

Waar ligt de wijnoorsprong in Frankrijk?

Griekse kolonisten plantten rond de zuidelijke havenstad Marseille in de 6e eeuw voor Christus de eerste druivenstokken. Het startpunt van de Wijnbouw in Frankrijk.

Wijnproductie nam pas echt een vlucht in de 15e en 16e eeuw, groei en opkomst van Franse steden en villages en een enorme groei van de middenklasse, de Franse bourgeoisie, was de katalysator van de groeiende populairiteit. Wijn werd exportproduct nummer één van Frankrijk.

Een echte Franse wijncultuur was geboren. Wijnmakers experimenteerden met verschillende druivenblends en nieuwe wijnsoorten ontstonden, vinificatieproces innoveerde en nieuwe opslagmogelijkheden werden bedacht. Frankrijk was wijnland geworden.

In de laatste eeuw ondervindt Frankrijk steeds zwaardere concurrentie vanuit nieuwe wijnwereldlanden. Chili, Zuid-Afrika en Argentinie komen op en maken steeds betere wijnen. Dit zorgt ervoor dat Franse wijnmakers meer investeren in moderne vinificatietechnieken en de ontwikkeling van nieuwe wijnen. Tegenwoordig worden daardoor vaker roestvrijstalen vaten gebruikt, zijn er combinaties ontstaan van moderne technieken en eeuwenoude wijntradities. Hierdoor staan Franse wijnen nog steeds aan de top van de internationale wijnwereld.

 

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-48 van 511

Toon
per pagina
Sorteer op
Jean Max Roger Sancerre
-10%

Jean Max Roger Sancerre

Super Sancerre!
Aanbiedingsprijs € 22,50 Normale prijs € 24,95

Wijnland Frankrijk in het kort

Het toonaangevende wijnland.

Meer dan 890.000 hectare aan wijngaarden.

Er wordt 47 miljoen hectoliter wijn geproduceerd op jaarbasis.

Er zijn vele duizenden wijngaarden verspreidt door Frankrijk. Ongeveer 2.900 verschillende wijnen komen uit het wijnland.

 

Er zijn drietal officiële klimaten in Frankrijk.

  • Een hooggebergteklimaat in het Rhône-gebied en de Franse Alpen. Een klimaat dat zich kenmerkt door koele zomers en koude, relatief natte winters.
  • Een middellands zeeklimaat, echt mediteraans weer, warme droge zomers en milde winters. Bijvoorbeeld de Provence en de Côte d’Azur zijn de warme regio’s
  • Een gematigd zeeklimaat is in de rest van het land. Relatief milde winters en gematigde zomers zorgen voor stabiel weer. Het gehele jaar door valt er neerslag. De Bordeaux-regio en de Bourgogne is schitterende sprekende voorbeelden van.

 

Wat zijn de populaire wijnstreken in Frankrijk?

In het gehele land wordt wijn, en ook Champagne, verbouwd. Allerlei verschillende kwaliteitswijnen ontstaat door zoveel natuurlijke omstandigheden die het Europese land rijk is. Er is een grote verscheidenheid aan terroir. Er worden, naast kleinere wijngebieden zoals Beaujolais, Loire, Elzas, Provence en Rhônevallei, drie grote wijnregio’s onderscheiden.

Vins de Bordeaux

Eeuwenlang is de Bordeaux al de grote koploper van wijnbouwgebieden ter wereld. De regio rond de monding van de Gironde in het zuidwesten van Frankrijk herbergt een aantal van de meest exclusieve wijnen ter wereld. Chateau Petrus, Chateau Mouton Rothschild en Chateau Margaux zijn zeer prestigieuze Grand Cru’s uit bekendste wijnregio van Frankrijk. Ruim 90% van de Bordeaux-wijnen zijn rood, de witte wijnen komen voornamelijk uit de Sauternes en zijn schitterende dessertwijnen. Ook rosés en mousserende Crémants komen uit het Bordeaux-gebied. Toch is de blauwe Cabernet Sauvignon-druif de beroemdste uit het gebied rond de Franse Métropole.

 

Klassieke Bourgogne

Sinds onze jaartelling al is de Bourgogne al een wijnregio. Het waren de Romeinen die het terroir ontdekte van de noordoostelijke regio langs de Saône en Loire. Het Franse gebied staat nu nog bekend om haar goede wijnen van de Pinot Noir en de witte Chardonnay-wijnen. Door klimatologische verschillen in de Bourgogne kan de kwaliteit van de wijnen per jaar uiteenlopen, toch zijn de Grand Cru wijnen uit de wijnstreek altijd van topkwaliteit.

 

Mousserende Champagne

Denk je aan Champagne, dan denk je aan feestelijke gelgenheden! Knallende kurken zorgen voor een start van de festiviteiten. Bruiloft, winst in een wedstrijd of oud&nieuw, Champagne hoort erbij.

De wettelijk afgebakende wijnstreek rond noordelijke steden Reims en Epernay is al jaren een beschermd handelsmerk, alleen mousserende wijn uit de Champagne-streek mag de felbegeerde naam dragen.

De meeste noordelijke wijnregio werd altijd te koud bevonden voor de wijnbouw. Toch is juist het koelere klimaat perfect voor Champagne-productie, het zorgt voor een jusite zuurgraad in de wijn. De kalksteenbodem maakt de wijn vol mineralen, dit zorgt voor de specifieke smaak die een goede Champagne draagt. 385 miljoen flessen worden jaarlijks ontkurkt wereldwijd.

 

Franse druivensoorten

Frankrijk is de bakermat van de meeste druivenrassen ter wereld. Meer dan 100 inheemse druivenrassen kent het West-Europese land, zowel witte als blauwe druiven. De populariteit bij miljoenen wijnliefhebbers wereldwijd danken de druiven aan de karakteristieke smaak en stijl.

 

Cabernet Sauvignon uit Bordeaux

De blauwe druif heeft de wereld veroverd! De Cabernet Sauvignon vond zijn oorsprong in de Bordeaux en is de basis van de beroemde Bordeaux-blend. De tros is langwerpig gevormd, de kleine druif maakt dat de druiventros uiterst compact groeit. De dikke schil van de Cabernet Sauvignon-druif bevat veel aroma, kleurstoffen en tannine. Dat merk in het glas. Zwarte bessen met kruidige aroma’s variërend van laurier en cederhout tot munt en eucalyptus maken de wijn zeer aromatisch. Heerlijke te combineren met een goed stuk rundvlees van de barbecue.

 

De wereldberoemde Chardonnay

Wijnmaken met de Chardonnay druif is zeer gemakkelijk, er ontstaat al snel een lekkere witte wijn. De tros is stevig en langwerpig van vorm. De ronde druif is gemiddeld in grote en heeft neutrale aroma’s, geuren van appel en meloen ontstaan in koelere wijnregio’s en smaken als mango en ananas worden gevormd in de warmere gebieden. Van de druif wordt de wereldberoemde Champagne gemaakt zoals Castellane, maar is ook beroemd van de Grand Cru’s uit de Bourgogne-regio en bijvoorbeeld de wijnen van Louis Jadot.

 

Knisperend Sauvignon Blanc

Een van de meest gecultiveerde druivenrassen ter wereld is de Sauvignon Blanc. de herkomst is te vinden in de Loire Vallei en de Bordeaux, de witte Sauvignon Blanc druif is te herkennen aan zijn superfrisse smaak. Algemeen wordt de Sauvignon Blanc-druif gekenmerkt door een knisperende frisse smaak met veel aromatische geuren zoals gras en kruisbessen. Kenmerkende Sauvignon Blanc-regio is rond Chavignol en Sancerre, Henri Bourgeois is een schitterend voorbeeld van wijnen uit deze Franse regio.

 

Kwaliteitswijnen uit Frankrijk staan garant voor een geweldige smaakbeleving

Neem een Chablis, een Pomerol, een Sauternes of een beroemde Chateauneuf-du-Pape en begeleidt een heerlijk etentje naar een grootse avond. Af en toe iets anders? Kies een Pouilly-Fumé, een Sancerre of een Provence-rosé!

 

Franse wijn kopen bij Valkwijn? Bekijk onze gerenommeerde wijnhuizen met top wijnproducenten.

 

Lees het wijnetiket

Wat staat er eigenlijk allemaal op wijnetiketten in Frankrijk? Wanneer kies ik een goede wijn? Het blijft altijd lastig, sta je voor een wijnschap, welke kies je? Het etiket van de wijnfles zegt al veel, zo kan je vier kwaliteitsniveaus onderscheiden.

Vin de Table. Frans voor tafelwijn, ook wel benoemd als Vin de Consumation Courante (VCC). Op het etiket van een tafelwijn staat het alcoholgehalte, land van herkomst, de inhoud en de product. Vermelding over de gebruikte druiven hoeft niet op het etiket, net als het gebied waaruit de druiven komen.

Vin de Pays. Dit zijn streekwijnen, tegenwoordig wordt dit ook wel Indication Géographique Protégée (IGP) genaamd. Naast de vermeldingen die ook een tafelwijn heeft, bevat jet etiket ook de vermelding van het herkomstgebied van de druiven.

Vin Délimité de Qualité Supérieure. Dit zijn kwaliteitswijnen. Vaak zijn de afkortingen V.Q.P.R.D nog toegevoegd aan het etiket. Echter is deze term al sinds eind 2011 afgeschaft.

Appelation Controlée. Ook wel niveau Appellation d'Origine Protégée. Dit staat voor wijnen die voldoen aan strenge eisen, onder andere een afgebakend productiegebied, gebruik van bepaalde druivenrassen, specifieke traditionele vinificatie en maximale opbrengst per hectare.

De aanduiding AOC kan aangevuld worden met een aantal extra kwaliteitsaanduidingen. Cru Bourgeois Superieur, Cru Bourgeois Exceptionel, Cru Bourgeois en Grand cru. In de Bordeaux, is er nog verder onderscheid: Cinquieme Cru Classé (5e van de grootste klasse), Quatrieme Cru Classé (4e van de grootste klasse), Troisieme Cru Classé (3e van de grootste klasse), Deuxieme Cru Classé (2e van de grootste klasse) en het beste niveau: Premier Cru Classé (De beste van de grootste klasse)