Barista wijn kopen?

Barista wijn is een wijn gemaakt door wijnmaker en tevens Barista, Bertus Fourie. Deze geniale wijnmaker komt uit Malmesbury. Het mooie Malmesbury ligt in het hart van Swartland in Zuid-Afrika. De 2 bekendste druiven in Zuid-Afrika zijn de rode wijndruif Pinotage en de witte wijndruif Chenin Blanc.

De Pinotage-druif is een wijndruif, die een kruising is van pinot noir en de bekende Franse cinsault. De originele naam van Pinotage is Hermitage. In 1925 is door Abraham Perold een kruising gemaakt tussen Pinot Noir en de Cinslault-druif. Hij ontdekte dat de kruising Pinotage geweldige wijnen oplevert. Hij kwam er wel snel achter dat de wijndruif Pinotage lastig te verbouwen is.

Bertus Fourie had na de ontdekking door Abraham Perold wel een idee om van de Pinotage druif een nog groter succes te maken. Door de Piontage wijndruif te combineren met zijn eigen Barista-stijl creëerde Bertus een heerlijk unieke nieuwe wijn. Al snel had hij nog een briljant idee en kwam de Barista-Chardonnay op alle toon-aangevende markten voor een scherpe prijs. Deze wijnmaker had dus in een korte periode snel 2 succesvolle wijnen gecreëerd.

Tonen als Foto-tabel Lijst

2 producten

Toon
per pagina
Sorteer op

Waar komt de wijn van Barista vandaan?

Barista wijn wordt op wijngaard Boekenhoutskloof geproduceerd. Deze wijngaard bevindt zich in het Franschhoek valley in Zuid-Afrika. Wat opvalt is dat de naam afstamt van het ‘Franse’ Franschhoek. Het is een wat afwijkende Afrikaanse naam, een paar eeuwen geleden dus ontstaan door de Franse Hugenoten. De toenmalige boerderij bestond al sinds 1776.

Aan het begin van de apartheid in Zuid-Afrika werd er negatief gereageerd op de Pinotage en Chenin Blanc wijndruiven vanuit Europa. Met het einde van de apartheid in 1991, gingen de wijnmarkten weer open. Toch richtten de Afrikaanse wijnboeren zich in eerste instantie meer op Europese druiven zoals de Shiraz of Cabernet Sauvignon omdat deze prijs technisch beter waren. Pas later werden de Pinotage en Chenin Blanc populairder. ­­

In 1993 werd de boerderij omgetoverd tot een wijnhuis. De nieuwe eigenaar begon meteen met het planten van rode Pinotage wijndruiven, dit omdat deze wijnsoort steeds populairder werd. Deze nieuwe eigenaar was wijnmaker Marc Kent en hij had net als de hugenoten een band met Frankrijk. Nadat wijnmaker Marc de druivenplanten had geplant heeft hij een grote wijnkelder laten bouwen. Dit om zo de wijnen echt volledig dynamisch te kunnen produceren. Door de goede visie van de wijngaard is Bertus een samenwerking aangegaan met Marc. Bertus ging dan ook op de wijngaard in Franschhoek zijn wijn verbouwen met als gevolg het ontstaan van nog dynamischere Barista wijnen die in alle windstreken bekend is.

Franschhoek valley is officieel onderdeel van Paarl en ligt ten oosten van Stellenbosch. Doordat de bergen 2 kanten hebben en uitreiken boven de valley is het klimaat erg gevarieerd. Het kan er namelijk warm en droog zijn maar door de zuidoostenwind is er ook voldoende verkoeling. Franschhoek ligt dus perfect gelegen voor een wijngaard.

Het logo van de Barista flessen stamt af van het Zuid Afrikaanse Malmsbury. De plek waar wijnmaker Bertus Fourie de wijn creëerde. Op de wijnfles staat natuurlijk ook het logo van Barista. Het logo en de smaak van Barista bevat verschillende kenmerken van het ontstaan van de wijn.  Zo is naast de smaak de wijnfles te herkennen aan de wijnfles zijn hals. De hals van de wijnfles heeft namelijk zwart-witte tegels, zoals bij klassieke Italiaanse barista’s.

Waarom Barista Pinotage wijn kopen?

Je hebt rode wijn en je hebt rode WIJN. Barista Pinotage is een ware geur en smaak explosie. De geur van deze prachtwijn is wat steviger maar door de toegankelijke smaak is dit een perfecte combinatie. De odeur van deze wijn is namelijk een bouquet van Arabica koffiebonen, kruiden, houttonen en donker fruit. De smaak van de wijn is heerlijk vol met rijp en gedroogd fruit en nuances van koffie en chocolade. Barista Pinotage heeft door de heerlijke ingrediënten een mooie diepe rode/paarse kleur. Bertus heeft een echt smaaksensatie ontdekt en heeft hierdoor ook de bijnaam Mr Starbucks.

Hierom bestel je de Barista Chardonnay:

Een echte topper voor de prijs. Barista Chardonnay heeft eigenlijk niet zo heel veel weg van de originele Barista. Toch is deze wijn niet te missen op de markt. De Barista Chardonnay is een licht hout gerijpte Chardonnay. De odeur en animo van deze wijn is een vleugje citroen met zachte sappige perziken en een subtiele vanille-eiken geur. Doordat de afdronk eikenhout is geeft de wijn een zacht mondgevoel. Het is nogmaals geen Barista koffiewijn maar wel een frisse wijn, met goede prijs verhouding met een vol karakter die zeker de moeite waard is om te proberen.

Welk gerechten passen bij rode Barista wijnen?

Barista Pinotage wijn is het best te combineren met rood vlees, lamsvlees en kazen. Maar deze wijn is ook verrassend lekker bij alle gerechten waarbij in de saus chocolade of koffiebonen verwerkt zijn. Als u van de Chocolade en koffiebonen houdt is de bekende Chocolade Block wijn ook echt een aanrader. Deze wijn is net als de Barista stevig en fruitig en ook een ware smaaksensatie in de mond. De chocolate block wordt overigens ook geproduceerd op wijngaard Boekenhoutskloof Valley in Zuid-Afrika.

Barista Chardonnay is heerlijk bij salades en pasta’s met Parmezaanse kaas en pesto. Ook is deze wijn met aardappelpuree of gerookte kip echt genieten. 

Wijnhuis Boekenhoutskloof heden

Wist je dat oprichter en eigenaar Marc Kent altijd bij wijnhuis Boekenhoutskloof betrokken is gebleven tot na zijn pensioen? Wijnmaker Gottfried Mocke heeft Marc opgevolgd en is door Tim Atkin in 2020 uitgeroepen tot ‘Wine Maker of the Year’. Het wijnhuis won trouwens eerder al een prijs in 2012 tot ‘Winery of the Year’. Volgens Platter’s heeft wijnhuis Boekenhoutskloof een mooi gronding portfolio van uitstekende wijnen. Alle wijnen zijn op prijsniveau en scoren tot op de dag vandaag hoog in de ranking.