Vega Sicilia-wijn uit Ribero del Duero bestellen

Hét toonaangevende wijnhuis uit de Spaanse Douro met topwijnen. Niet voor niets worden de wijnen van Vega Sicilia gemeten aan de wijnen uit de Bordeaux of de Bourgogne.
Dit wijnbedrijf gaat terug tot 1848 en heeft sinds de jaren ’80 een vergaande professionalisering ondergaan onder het bewind van familie Alvarez. Wijnapparatuur is grondig hernieuwd met behoud van de traditie van het wijnhuis: heel veel rust en tijd nemen voor de wijn. Vega Sicilia neemt per wijn de tijd, ruime tijd om hem tot volle wasdom te laten komen. Sinds de overname bruist het wijndomein en maken ze wijnen van wereldklasse.

Tonen als Foto-tabel Lijst

9 producten

Toon
per pagina
Sorteer op

Geschiedenis van Bodega Vega Sicilia

De geschiedenis van Vega Sicilia gaat terug tot 1848, toen op het domein van het huidige Vega Sicilia werd gekocht van Marques de Valbuena. Marques de Valbuena zat in financieel zwaar weer en werd geholpen door Don Toribio Lecanda. Toen de zoon van Toribio de grond erfde dacht iedereen in de omgeving dat hij gek geworden was. Eloy Lecanda gaat linea recta naar de Bordeaux en koopt daar 18.000 wijnstokken van Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot, Carmenere en Pinot Noir. Voor deze daad van ongekende originaliteit werd op dit domein voornamelijk keramiek gemaakt en werd er vee gehouden. Tot 1864 dus, toen werd begonnen aan de wijnbouw en wat voor wijn!

Van 1864 tot aan het begin van de twintigste eeuw werd de wijn die op dit domein gemaakt werd verkocht onder de naam Bodegas de Lecanda. Aan het begin van de twintigste eeuw werd de naam na een aantal overnames hernoemd naar Bodegas de Vega Sicilia.

Exclusieve wijn: Vega Sicilia

Aan het begin van de twintigste eeuw begeven de toenmalige eigenaren zich in hoge adellijke kringen van Spanje. Het wijndomein draait verlies, maar daar gaat het de eigenaren niet om. Ze schenken deze wijn alleen aan hun beste vrienden. Als iemand de wijn in die tijd wilde hebben moesten ze er een astronomisch bedrag voor neertellen. Vanaf de Roaring Twenties wordt de wijn ook voor de commercie gemaakt en zet de gevestigde toon van hoge kwaliteit zich voort. De wijn is in die tijd beroemd in heel Europa en zelfs de lievelingswijn van Sir Winston Churchill! In Groot Brittannië is de wijn sowieso erg geliefd bij de elite, want ook prins Charles, de huidige koning Charles schaart deze wijn onder zijn persoonlijke favorieten.

Kortom: Vega Sicilia staat al meer dan 150 jaar aan de top van de internationale wijnwereld en heeft de Douro als Spaans wijngebied op de kaart gezet.

Karakter van de Spaanse wijngaard Vega Sicilia

Don Eloy Lecanda is de grondlegger van het succes van de wijn. Als een echte pionier bracht hij al heel vroeg, over de trots van inheemse druivenrassen heen, Franse druivensoorten naar Spanje. Toch blijft de locale Tinto Fino of de Tempranillo een groot aandeel hebben in het succes van de wijn. Na experimenteren bleek deze lokale druif namelijk niet voor niets een lokale held te zijn. Het domein heeft ongeveer 250 hectare wijnstokken waarvan 200 hectare Tempranillo is. Op rest van de 50 hectare wijngaard wordt Malbec, Merlot en Cabernet Sauvignon verbouwd. De wijngaarden zijn al heel oud, dus de stokken waar deze druiven aan groeien kunnen de honderd jaar al zijn gepasseerd. Deze ouderdom biedt mogelijkheden om wijnen uniek en complex te maken.

Oude wijnstokken bij Vega Sicilia

Bij Bodegas de Vega-Sicilia hanteren ze de vuistregel dat een wijnstok 10 jaar oud moet zijn voordat de productie opgenomen wordt in hun wijn. Op die manier bewaren ze de complexiteit en de kracht van hun wijn en houden ze continuïteit in de kwaliteit van de productie.

Hoogte van de wijngaarden van Bodegas Vega Sicilia

De wijngaarden liggen op 700 meter hoogte en hebben een kenmerkende onvruchtbare grond. Het feit dat de bodem onvruchtbaar is levert een complexe en bijzondere wijn op. Dat komt onder andere omdat de bodem naast onvruchtbaar wel heel erg gevarieerd is. Omdat de wijngaarden op 700 meter hoogte liggen zijn de winters koud en bestaat het risico van schade in het voorjaar wegens vorst. Als dat het geval is kan er geen Vega Sicilia-Unico worden geproduceerd. Een ramp voor iedere wijnliefhebber.

Welke wijnen heeft Vega Sicilia?

Vega Sicilia Unico

De Vega Sicilia Unico-wijn is uitzonderlijk in zijn samenstelling. Ongeveer 80% Tempranillo wordt aangevuld met 20% Cabernet sauvignon. De Vega Sicilia Unico krijgt een houtopvoeding van gemiddeld maar liefst 7 jaar en vervolgens rijpt de wijn nog 3 jaar op fles. De wijnen zijn dus al tien jaar oud als ze op de markt komen. Uiteindelijk is tien jaar nog helemaal niet zo oud voor de Vega Sicilia Unico. Deze wijn kan makkelijk 50 jaar worden weggelegd. Dat komt enerzijds door de lange houtopvoeding en rijping op fles, anderzijds vanwege het feit dat de oudste stokken gebruikt worden. Oudere stokken geven minder vruchten af, maar wel veel meer ‘gerijpte’ en geconcentreerde vruchten.  

Niet ieder jaar komt er een Sicilia Unico wijn op de markt, alleen als de oogst bevalt. Dat wordt pas beslist na een korte gisting in eikenhouten foeders. Dat zijn grote houten vaten van enkele duizenden liters. Als de kwaliteit goed genoeg is kan het een Vega Sicilia Unico-wijn worden.

Vega Sicilia Valbuena no. 5

Het cijfer in deze titel verwijst naar het aantal jaar hoe lang de wijn gerijpt wordt. Na vijf jaar kan de Valbuena no. 5 op de markt gebracht worden. De samenstelling van de druiven is iets anders dan die van de Vega Sicilia. Bij deze Valbuena-wijn wordt meestal 80 % Tempranillo aangevuld met 20% merlot en/of malbec. De naam verwijst naar het dorpje waar de Bodega van Vega Sicila is gelegen en is een eerbetoon aan Marques de Valbuena van wie in 1848 het stuk grond is aangekocht waar nu deze topwijnen vandaan komen.

Alión van Vega Sicilia

Deze Alion Ribera del Duero wordt gemaakt onder de hoede van het wijndomein Vega Sicilia. De rijping is een stuk korter op nieuw Frans eiken en is het nieuwe gezicht van de Spaanse Duero. Een wijn van wereldklasse! Voor deze wijn is enkel Tinto Fino ofwel Tempranillo gebruikt. De stijl lijkt behoorlijk op wijnen van de Bordeaux.

Alión is bedacht als de tweede wijn van Vega Sicilia, maar inmiddels staat deze wijn als een huis en heeft het de bekendheid van het moederbedrijf helemaal niet nodig. Het is bij velen niet eens bekend dat Vega Sicilia achter deze uitstekende wijn staat. De prijs is veel voordeliger, dat komt door een compleet andere en jongere stijl, maar de kwaliteit staat op gelijke hoogte met de andere Vega Sicilia-wijnen.

‘Hoe minder haast, hoe meer tijd’

Dat is uitspraak die heel goed past bij de manier van wijnmaken bij Bodegas de Vega Sicilia. Het gaat om de kwaliteit en dat kost tijd, dat weten ze in de Ribera del Douro bij Vega Sicilia als geen ander. Hun eerste wijn, de Vega Sicilia Unico, wordt meestal pas 10 jaar na de oogst op de markt gebracht en dan is het nog een ‘jonge’ wijn. Deze wijn kan makkelijk 50 jaar weggelegd worden en dan blijft de kracht en intensiteit nog steeds gewaarborgd. Iedere fles is een feestje voor de smaakpapillen. 

Unieke Code

Bodegas de Vega Sicilia heeft een systeem ontwikkeld om de authenticiteit van de wijn te verifiëren. Dat kan gecheckt worden op deze website.

Op de flessen vanaf Valbueno No. 5 2017 en de Valbueno Unico 2012 staat een code die de authenticiteit van de wijn moet garanderen. De code staat op de hals van de fles als sticker tussen de capsule en de wijnfles. Vul de code in op de website van Vega Sicilia en dan op die manier kan de herkomst gegarandeerd worden. Bij een authentieke wijn komt direct alle informatie naar voren.