Weingut Knoll wijn de top van Oostenrijk kopen?

De famillie Knoll heeft het Oostenrijkse wijnhuis sinds 1825 in haar bezit. Inmiddels heeft Weingut Knoll meer dan 16 hectare aan wijngaarden op de toplocatie rondom Unterloiben, Wachau.

Met de plaatsen zoals Pfaffenberg, Loibnerberg, Schutt, Kreutles en Kellerberg. Ook kopen ze druiven in bij verschillende Oostenrijkse wijnboeren in rondom de wijngaarden van Knoll. Unterloiben is het meest westelijke deel van de provincie Wachau.

Knoll's etiketten zijn herkenbaar aan de heilige St. Urbanus en zijn sinds de jaren 60 onveranderd gebleven, evenals hun topkwaliteit.
Dit etiket is afkomstig van door een Wachauer kunstenaar gemaakt schilderij, dat is gekocht door de famillie Knoll. 
Knoll's belangrijkste druivenrassen die groeien op de wijngaarden zijn Grüner Veltiner en Riesling, beide goed voor c.a. 45%. De overige 10% is verdeeld over de rassen muskatelier, chardonnay, traminer en zelfs pinot noir.

Van alle wijnstokken staat een derde op de steile terraswijngaarden waar alles met de hand moet gebeuren omdat hier geen tractoren kunnen komen. 
De wijnen van Weingut Knoll zijn zoals het etiket al toont, erg traditioneel.

In hun jeugd zijn de wijnen al heerlijk, maar vaak nog een beetje gesloten. Decanteren is in dat geval aan te raden. Aan te raden om Knoll's wijnen na het kopen nog even te laten rijpen, om hun ware potentieel te ontdekken De wijnen zijn zeer zuiver en etaleren een enorme concentratie en minerale doorzetting. 

Tonen als Foto-tabel Lijst

13 producten

Toon
per pagina
Sorteer op

Wat betekenen al die namen op Oostenrijkse wijnen? 

Op bijna alle wijnen uit Oostenrijk kan je verdwalen in een oerwoud aan namen en kwaliteitsaanduidigen. Om te helpen de perfecte keuze te maken zetten we de belangrijkste termen even onder elkaar: 

Wat betekent Ried op Oostenrijks wijnetiket? 

De wijnen van een afzonderlijke wijngaard worden aangekondigd met Ried. Zo verkopen we van Knoll hun topper Ried Schütt en van Hirtzberger is dat Ried Singerrieder 

Maar er zijn ook andere wijngaarden, zoals Kreutles, Pfaffenberg, Trum en Loibenberg. Alle afzonderlijke wijngaarden hebben een eigen karakter en ondergrond. Dat heeft invloed op de smaak van de wijn. 

Wat betekent Kabinett op Oostenrijkse wijnetiketten? 

Hoogwaardige kwaliteitswijn met een bepaald minimaal gewicht aan most en een maximaal alcoholpercentage van 13 vol %. Het restsuikergehalte mag niet meer dan 9 gram per liter zijn en de wijn mag niet aangezoet worden. Voor de rest gelden dezelfde eisen die gesteld worden aan ‘Qualitätswein’.  

Dit is echter geen wijntypering die officieel binnen de Wachau gebruikt wordt. Het is eerder een aanduiding van hoe de smaak binnen een Wachau-wijn ongeveer is: licht en fris. 

Wijntypen uit de DAC Wachau: 

Wat is Steinfeder?

Steinfeder is een kwaliteitscategorie uit de Wachau. Het is een beschermde aanduiding voor een lichte droge wijn gemaakt door de wijnbouwerssamenwerking Vinea Wachau Nobilis Districtus.

De wijn heeft een maximaal alcoholpercentage van 11,5 % vol. De naam komt van het typische gras uit de Wachau-terrassen. Deze grassoort is net zo licht van structuur als de gelijknamige wijnen.

Wat betekent Federspiel?

Federspiel is een kwaliteitscategorie uit de Wachau. Het is een aanduiding voor een onversterkte wijn met een alcoholpercentage tussen de 11,5 en 12,5 % vol. De aanduiding is gebaseerd op het Federspiel van de valkeniers van het Oostenrijkse huis Kuenring.

In de omgeving Wachau werd veel aan de valkenjacht gedaan en federspiel is een term uit het africhten van vogels voor die jacht. Federspiel is lichter dan de Smaragd en juist iets zwaarder dan de Steinfeder, alle de drie stijlen uit de Wachau.  

Wat betekent Smaragd op wijnetiketten?

Smaragd is een kwaliteitscategorie uit de Wachau. Het is de hoogste kwaliteitsaanduiding van de Wachau en duidt een onversterkte droge wijn. De druiven zijn behoorlijk rijp, wegens een laat oogstmoment.

Het minimale alcoholpercentage is 12,5 %. De benaming komt uit een hagedis die tot op de dag van vandaag zijn weg vindt tussen de wijngaardenterrassen van de Wachau.

De druiven zijn dus later geoogst en dat geeft de wijnen een voller, krachtiger wijn waar meer restzoet aanwezig is, waardoor de wijn iets minder hoog in de zuren zit.