Torres Jean Leon Chardonnay

Torres Jean Leon Chardonnay 2021

Torres

Een frisse en jonge Spaanse chardonnay. Tropische fruittonen met een lange afdronk. Deze Spaanse wijn is fris en elegant. Perfecte wijn bij vis van de barbecue.
€15,95
€13,05
Toevoegen aan winkelmandje... Het artikel is toegevoegd
  • Klanten beoordelen ons met een 9,5
  • Gratis afhalen in onze wijnhandel
  • Meer dan 100 wijnhuizen
Specificaties
SKU
13042
Alcohol
13%
Sluiting
Kurk
Land
Spanje
Kenmerken
Biologisch
Lekker bij
Asperge, BBQ, Gevogelte, Kaas, Kaasfondue, Kaasplank, Kreeft, Mosselen, Pasta met roomsaus, Risotto, Salade, Schaal- en Schelpdieren, Sushi, Tapas, Witvis, Zalm
Druif
Chardonnay
Lagering
Houten vat
Streek
Penedes
Te severen
6 - 10°C
Type
Wit
Soort
Wijn
Inhoud
0,75L
Jaar
2021
Productomschrijving

Waar komt de wijn van Torres Jean Leon vandaan?

Deze Spaanse witte wijn uit Penedes, in Catalonië rondom de stad Barcelona. Miguel Torres en Jean León, twee Spaanse wijnmakers uit deze contreien zijn begonnen met het aanplanten van internationale druivenrassen zoals de chardonnay wijndruif. Ze zijn in de jaren ’60 begonnen met het professionaliseren van deze regio. En dat is volkomen gelukt. De wijnen uit deze Spaanse wijnregio zijn van hoogwaardige kwaliteit.

Jean Leon bij Torres wijndomein uit Spanje

Oorspronkelijk heet Jean Leon Ceferino Carrión. Ceferino heeft een lang bewogen leven gehad. Hij werd geboren in Spanje, werkte in Frankrijk in de bediening van verschillende restaurants op verschillende plekken. Vervolgens heeft hij de ‘american dream’ nagejaagd en vertrok hij naar de VS. Daar werd hij in eerste instantie taxichauffeur, maar hij houdt grote ambities. Jean Leon wilde namelijk een toprestaurant openen. Dat lukt hem. Daarna houdt zijn ambitie niet op: hij wil wijn gaan maken. In 1962 koopt hij een stuk grond uit zijn geboorteland Spanje. Daar in Spanje gaat hij wijn verbouwen vanaf 1963.

Pioniersfunctie witte Spaanse wijn

Samen met Miguel Torres wijnmaker, verbouwen ze witte wijn in Penedes, Catalonië. Ze hebben gezien dat internationale druivenrassen goed gedijen in dit wijngebied. Zo ook deze Spaanse Chardonnay. Ze zijn de eersten die zien dat ook niet-inheemse druiven heel goed in het wijngebied van Penedes passen. Dat levert uitstekende witte wijnen op.

Samenwerking met Miguel Torres wijnmaker

Aan het einde van het leven van Jean Leon was zijn wijngaard heel populair geworden. Vele kapers waren op de kust om het wijndomein over te nemen. Uiteindelijk besliste Jean Leon zelf dat hij zijn wijngaard aan zijn mede-pionier uit Catalonië wil doorverkopen. Daar is wijnmaker Miguel Torres natuurlijk helemaal blij mee.

Hoe wordt de wijn van Jean Leon gemaakt?

Na de overname door Torres-wijn is de geest van Jean Leon: hippe en hoogwaardige kwaliteit. De wijnen van Jean Leon waren een verwijzing naar het harde werk dat hij zijn leven lang heeft uitgevoerd, die geest van Jean Leon heeft Miguel Torres bewaard. Een mooi glas wijn, vanuit een mooie gedachte. Het harde van Jean León heeft geloond. Sinds 2008 wordt deze wijn biologisch gemaakt.

Wat betekent 3055 op het wijnetiket?

Het nummer 3055 op het etiket van Jean León verwijst naar de taxilicentie van Jean Leon in New York. Het staat ook voor het verhaal van Jean Leon. Jean Leon was niet zonder ambities: hij wilde het beroemdste restaurant van Hollywood openen én een wijn te maken die zijn naam draagt: Jean Leon 3055 Chardonnay dus.

Is Jean Leon Chardonnay-wijn lekker?

Vooropgesteld: over smaak valt niet te twisten. Over kwaliteit valt echter wel te twisten en de Jean Leon Chardonnay is van zeer hoogwaardige kwaliteit. Door oude wijnstokken te gebruiken is de smaakintensiteit hoog, na enkele maanden houtrijping ontwikkelt deze Spaanse chardonnay zich in optima forma.

Wat is de smaak van deze Jean Leon chardonnay?

De wijn heeft een lichtgele kleur en aroma's van bloemen, honing en tropisch fruit. De smaak is mooi, fris en rond. De afdronk is levendig.

Wijn-Spijs combinatie

Deze Torres Jean León Chardonnay wijn gaat heel mooi samen met zeevruchten en octopus. Het is ook een perfecte Spaanse Chardonnay-wijn om te combineren met vis van de barbecue. Het is ook lekker om deze Spaanse witte wijn te gebruiken voor het aperitief.