Coppola

12 producten

Naast het maken van epische, beroemde films zoals “The Godfather”, “Apocalypse Now” en “The Cotton Club” heeft de welbekende regisseur Francis Ford Coppola nog een passie: wijn-maken.
Deze wijn, zoals de Coppola Diamond Collection, de Coppola Black Label Claret (ook bekend van de Valk-Exclusief wijnkaart) en de Bianco & Rosso-serie beschikbaar. Wijn kopen van Francis Ford Coppola? Uiteraard bij Valkwijn.nl

Ontdekking van Wijn-estate Coppola

Francis Ford Coppola was in 1975 in de markt voor een buitenhuis, hij was op zoek naar een buitenverblijf inclusief mooie kelders om daar, net als zijn opa Agostino Coppola in New York, bezig te zijn met zijn hobby, wijnmaken.
Hij stuitte tijdens zijn zoektocht voor een huis op een bijzonder wijn-Estate Inglenook in Californië, gelegen in Rutherford, een deel van Napa Valley wijnstreek waar de Cabernet Sauvignon-druif perfect gedijt. Francis Ford Coppola raakte gefascineerd van de geschiedenis en het verhaal van de Winery in het zonnige California. Hij besloot het wijnhuis te kopen, de wijngaarden die ooit tot het Estate toebehoorden wilde hij daarbij ook aankopen. Jaren van onderhandelen leidde tot aankoop van het complete, oorspronkelijke wijn-Estate. het wijnhuis Francis Ford Coppola is geboren. Daarmee werd tijd om oude tradities te behouden, maar wel een nieuwe weg in te slaan. Het werd een prachtige, succesvolle Winery, omgedoopt tot Niebaum-Coppola Estate Winery, geinspireerd op het verhaal van een klassieke immigrant Gustave Niebaum. Productie van schitterende wijn begon, zoals de Rosso & Bianco-serie en de Diamond Collection, gemaakt in de Rosso & Bianco Winery. Andere Francis Coppola-wijnen komen uit Geyserville of Sonoma County.

Francis Ford Coppola Diamond Collection

Sinds 2006 worden de wijnen met hoge kwaliteitseisen zoals de Diamond Collection en de Rosso & Bianco gemaakt in de Rosso & Bianco-Winery, de Winery werd uitgerust met alle moderne technieken, daardoor hebben onder andere de wijnen uit het Diamond Collection wijnassortiment van Francis Ford Coppola een extra stap vooruit kunnen maken. De druiven die voor dit label worden verwerkt zijn afkomstig van de kuststrook in California, de druiven worden aangekocht bij telers, contracten die hiervoor worden afgesloten zijn langlopend waardoor de wijnproducent verzekerd is van een betrouwbare en stabiele kwaliteit. Wijnmakers en telers staan in voortdurend overleg zodat alle details betreft wijngaardbeheer geregeld worden om zo het juisten en exacte moment voor oogst te bepalen, geregeld lopen de wijnmakers dan ook over de wijngaarden om het fruit zelf te proeven en te beoordelen op rijpheid en het controleren van de smaak. Deze wijnen van Francis Ford Coppola zijn zeer krachtige, hebben een afdronk die lang aanblijft, zijn aangenaam zacht en zijn perfect uitgebalanceerd. Het wijngoed Francis Ford Coppola werd dan ook onderscheiden tot ‘Winery of the Year’ in 2001 door Wine & Spirits

Duurzaamheid en milieu in Napa Valley

Certificeerd door de California Sustainable Winegrowers Alliance (CSWA) is de wijnmakerij van Francis Ford Coppola en de daaromheen liggende wijngaarden duurzaam ingericht. Het certificeringprogramma omvat verscheidene onderdelen van het hele proces van wijndruif tot wijnfles. De certificering is voor de hele staat California en is een onafhankelijke verificatie voor het gehele wijnproces. Francis Ford Coppola Winery heeft op eigen initiatief het duurzaamheidsproces nog breder getrokken, als deel van een driefasen verbintenis van Sonoma County Winegrower zijn ze in 2019 de eerste 100% duurzame wijnregio geworden.
Coppola-Estate is voortdurend bezig met het verkleinen van hun ecologische voetafdruk, de Winery is met deze rede ook toegetreden tot the Green Power Partnership Program van de Environmental Protection Agency (EPA). De toetreding van dit Chateau is gerechtvaardigd omdat de Amerikaanse wijnhuis 33% van de elektriciteit-behoefte uit hernieuwbare energiebronnen zoals geothermie, zonne-energie en wind halen.

Bij-zonder Californisch wijnhuis

De Coppola-familie zag op een dag een bij in de buurt van de accommodaties van het Wine-Estate, deze bij werd al snel een zwerm bijen. Ze gingen op zoek naar oplossingen voor dit probleem, zo is de Vicepresident van de afdeling Finance & Operations gestart met haar eerste eigen bijenkast. Deze Vicepresident van Coppola Winery creëerde een gezonde leefomgeving op de wijngaarden in Napa Valley voor de bijenvolk. Onderhand is het voor de Coppola familie een signaal van algemene gezondheid en goed milieu en zijn de bijen een geliefd symbool binnen de hele familie. De bijenpopulatie zorgt voor bloeiende planten en vruchtbare tuin, ook uitnodigende vogelhuisjes en natuurlijke gewassenbescherming zorgen voor een gezonde ecosysteem. Bijkomend voordeel dat ze hiermee op lange termijn denken te ondervinden is dat ze kunnen minderen in ongediertebestrijding, bemesting en dekkingsteelt, dit leidt allemaal tot gezondere bodems en uiteindelijke betere wijndruiven.

De Amerikaanse geboortegrond van Winery Francis Ford Coppola

De Amerikaanse staat Califormie wordt gezien als het Mekka van de wijnhandel. Bij 90% van alle wijn uit de Verenigde Staten komt uit de California, met wijngebieden zoals Napa Valley, Sonoma County, Mendocino, Santa Barbara County en Central Valley staat de USA centraal in de wijnproductie. Staten als Oregon en Washington State volgen op gepaste afstand. De eerste druivenstokken van Californie werden aangeplant in 1769, de wijngaard van de Franciscaner monnik Junipero Serra werd aangelegd bij een pas opgerichte missiepost gelegen in het zuiden van de Amerikaanse staat. Toen in 1848 – na vondst van het eerste goud in de bergen bij San Fransisco bij de American River – de goudkoorts begon trokken uit de hele wereld Italianen, Fransen, Engelsen en Duitser naar de ‘Golden State’. Niet voor iedereen was een gouden toekomst weggelegd. Maar zelden werd iemand er rijk van en beproefde menigeen zijn geluk in kennis meegenomen uit eigen geboorteland: het verbouwen van druiven voor wijn.

Tegenvallers in de “Golden State’

Er zijn echter ook veel tegenslagen geweest voor het Amerikaanse wijnproductiegebied bij uitstek. Druifluis, de Amerikaanse drooglegging en andere crises die de wijnproductie industrie troffen zorgde ervoor dat de wijnbouw vanaf 1970 echt begon te floreren. De drooglegging – het verbod op alle alcoholische dranken – in de jaren dertig van de 19de eeuw en de daarop volgende eerste wereldoorlog was bijna de doodsteek van deze Californische industrie.

Herstart van de wijnindustrie

Uit de as van de wijnindustrie herrees een nieuwe wijnindustrie met een vernieuwde kijk op wijn-maken. De immigranten uit de verschillende Eurropese landen brachten diverse nieuwe druivenrassen met zich mee, overwegend Franse druiven-variëteiten zoals Merlot, Cabernet-Sauvignon, Chardonnay en Pinot Noir. De voor Amerikaanse begrippen nieuwe druivensoorten bleken uitermate goed te gedijen in hoge tempraturen die regelmatig voorkomen in dit werelddeel. De Californische wijnindustrie was een van de eerste wijnregio’s van de Nieuwe Wereld waar op grote schaal werd gewerkt met wijnen op basis van één druivenras ook wel ‘Varietal Wines’ genaamd. California is met deze wijnen later zelfs bekende wijnregio mee geworden, dit resulteerde in een grote wereldwijde vraag naar de Californische-wijn. Inmiddels wordt er in alle wijnregio’s geproduceerd volgens deze beproefde manier van wijnmaken, zelfs in de Franse Languedoc – waar het klassieke Chateau wat klassieker werkt – zijn ze overtuigd van dit succes. De Amerikaanse wijnregio kon zo vooruitstrevend te werk gaan onderandere door het ontbreken van wijnwetgeving, anders dan in de Europese wijnwet bestonden er geen restricties voor het gebruik ban bepaalde druiven, hierdoor kon er naar hartenlust geëxperimenteerd worden.

Kracht van terroir

De nieuwste ontwikkeling die de afgelopen jaren in de wijnindustrie van de VS is ontstaan is het samenspel tussen klimaat, ondergrond en alle andere externe omstandigheden die van invloedt zijn op de druif, zoals ook de hand van de wijnmeester, ofwel de kracht van het terroir. Vooral de invloed van de pacific ocean speelt een belangrijke rol door zijn koude golftroom. De dalen in de Californische regio waar in de middag een krachtige zeewind komt te staan – veroorzaakt door de opwarming van het land – hebben het voordeel van een koeler klimaat. In gebieden die grenzen aan de baai van San Francisco, zoals Napa Valley, Carneros en Sonoma komt in de ochtend mist voor, hoe dichter bij de zee, hoe langer de mist rondwaard, hoe koeler het klimaat is. Dichtbij San Francisco Bay groeien de Pinot Noir-druif en de Chardonnay-druif uitermate goed, verder inlands zoals in Napa Valley is de Cabernet Sauvignon in zijn element, hier is het dan ook beduidend warmer. Alle wijnen uit de hogere klasse en kwaliteit zijn afkomstig uit de streken langs de kustlijn, de oceaan zorgt daar voor de nodige verkoeling. Zo hebben wijnproducenten ontdekt hoe belangrijk het is waar je de druiven plant en dat dit van grote invloed is op de kwaliteit en het karakter van de wijn.