Menhir Salento wijn bestellen? | Cantine Menhir Salento wijn kopen

Gaetano Marangelli, de oprichter van Cantine Menhir, is een vernieuwende ondernemer, hij zag de potentie van de wijnen van het bijzondere deel van Zuid-Italië, Apulië. Samen met een team van kapitaalkrachtige partners zette hij Cantine Mehnir op en hij wist dit wijnhuis in korte tijd te laten groeien tot een modern en dynamisch wijnbedrijf. Bijgestaan door Marisa Loparco en Vito Angelo, de broer van Gaetano. De wijnproducent wil met Menhir Salento moderne wijn maken, op basis van eigen regionale inheemse druiven aangevuld met een enkele druifsoort van buitenaf. Gaetano Marangelli, eigenaar van Cantine Menhir Salento vindt dat, mits goed behandeld, de lokale duivenrassen van de regio Apulië beschikken over kwaliteit en klasse. Voor een juiste verwerking van de wijndruiven heeft de wijnmaker hulp ingeroepen van technisch druivenexpert Caterina Bellanova. Met hulp van deze expert wordt bepaald wanneer de druiven in optimale conditie zijn met een perfecte rijpheid, een moment met een perfecte balans tussen zuren en frisheid.

Tonen als Foto-tabel Lijst

5 producten

Toon
per pagina
Sorteer op

Wijnhuis bij de heuvels van Salento

Prachtig gelegen in Minervo, is het wijnhuis gesitueerd is het hart van het historische, oud middeleeuwse centrum, dicht bij Ontranto en haar zonnige stranden. Op de eerste verdieping bevinden zich de kantoren, beneden bevindt zich de wijnkelder met proefruimte, aldaar wordt, om sommige wijnen meer intensiteit en kracht te geven, ook een deel van de druiven gedroogd.
 
 

Menhirs en Dolmen uit Minervo

De wijngaard ligt in de directe omgeving van het wijnhuis, als decor de gulle heuvels van Salento, een streek die al bewoond wordt vanaf de steentijd, de tijd waaruit dolmen en menhir stammen. Het stenen karakteristieke bouwsel was de inspiratie voor de naam van het wijnbedrijf.
 

De wijngaarden van Cantine Menhir

Cantine Menhir heeft haar wijngaarden in Basso Salento - in de provincie Lecce – en in Alto Salento – in de provincies Tarnto en Brindisi. Totale oppervlak waarop de wijnranken van Gaetano Marangelli groeien beslaat ongeveer honderd hectare
 
 

Apulië, de thuisbasis van Gaetano Marangelli

Gelegen in de hak van de Italiaanse laars heeft Apulië zich ontwikkeld tot een van de populaire wijngebieden van Italië. Niet gek gezien de grote prijsstijgingen van de goede wijnen uit veel klassieke wijnstreken. Goede Italiaanse wijndrinken voor een vriendelijke prijs, daarvoor moet je bij de wijnhuizen uit het zuiden zijn. Voor het zuiden van Italië een welkome ontwikkeling, daarmee komt meer geld beschikbaar voor investeringen in de kwaliteit. Dit zie je terug in de wijnkelders  en wijngaarden, inmiddels komt er internationale aandacht voor de fraaie wijnen die de streek inmiddels voortbrengt. Daarbij komt dat wijnmakers van internationale allure ook het gebied Apulië hebben ontdekt, ze trekken naar de hak van Italië om zelf fraaie wijnen te maken, hierdoor zit de reputatie van dit wijngebied in de lift.

Griekse wijnhistorie

De oude Grieken ontdekte de regio in Zuid-Italië als perfecte streek voor wijnbouw. Het klimaat is mild met een bij tijden frisse wind van zee. Het is daarom haast logisch dat de druiven onder deze perfecte weersomstandigheden een uitstekende rijpheid ontwikkelen, sterker nog, de krachtige zonneschijn maakt het mogelijk druivenrassen te gebruiken die in dat opzicht een extra stootje kunnen verdragen, dat zorgt voor extra aantrekkelijkheid voor wijnen in deze Zuid-Italiaanse regio.

Italiaanse druivenrassen

De inheemse wijndruiven passen perfect bij de ongenaakbare hitte van de wijnregio. De Primitivo en Negroamaro in verschillende verschijningsvormen zijn dé druiven voor de rode wijn.

Primitivo-wijn

Wijnen van de Primitivo zijn krachtige en intense wijnen met een intens fruitkarater. Vergelijkbaar met de Zinfandel uit Californië, waar overigens ook een verwantschap mee is. De wijnmakers uit Apulië weten steeds beter de tannines te beteugelen en het fruit in de druif te ‘vangen’ waardoor ze soepele heerlijke wijnen weten te maken.

Wijn van de Negroamaro-druif

Interessanter nog is de belangrijkste druif van het grote herkomstgebied van de hak van de laars waar onder andere Salice Salentino onder valt, de Negroamaro.
Nergroamaro zorgt voor karaktervolle wijnen. Vertaald betekend Negroamaro ‘Donkere bittere’. Donker is goed, maar bitter kan de wijndrinker minder bekoren. Dit gebeurt vooral als de druiven niet goed rijp zijn. Laat oogsten is dan ook van groot belang bij deze vruchten, pas op het moment dat de druiven volkomen rijp zijn. Wijnmakers laten menigmaal de druiven van de oogst drogen. Hierdoor wordende wijnen krachtiger, zwoeler en dieper, soms zelfs – net als in de beroemde Valpolocella Amarone te vinden – een beetje restzoet.