Spier Estate wijn bestellen? | Spier wijn kopen

Het wijnhuis Spier is bij een aantal van onze hotels het favoriete estate, onder andere vanwege de brede variatie aan smaakvolle wijnen is het een vaste waarde op de wijnkaart die in alle Valk Exclusief hotels wordt gevoerd.
Elke wijn is op zichzelf uniek en ontzettend lekker, van de Signature-lijn tot het 21 Gables-assortiment. Voor elke toerist die Stellenbosch aandoet is het de moeite waard om het Spier Wine Estate te bezoeken. Liggend net buiten Stellenbosch - het hart van de Zuid-Afrikaanse wijnproductie. In 1692 wees de VOC dit stuk land toe aan Arnoud Jansz, hij startte met het verbouwen van druiven. De eerste wijnen werden aan het begin van de 18e eeuw geproduceerd. De wijnkelders van Spier zijn de oudste van Stellenbosch en zelfs van Zuid-Afrika, ze stammen uit 1767.

Tonen als Foto-tabel Lijst

20 producten

Toon
per pagina
Sorteer op

Het historische wijnhuis in Stellenbosch

Het gevoel het Spier Wijn Estate ademt is dan ook alsof je in een openlucht museum bent, de bouwstijl is met prachtige gevels in de typische Kaap-Hollandse stijl. Mooi van dit wijnhuis is dat je op het estate kan overnachten in de schitterende kamers en je kan heerlijk dineren in een van de restaurants of  picknicken op de schitterende landerijen. Voor alle gasten van Spier worden verschillende activiteiten georganiseerd om er een goede dag te vertoeven, zo is er een golfbaan. 
Onderhand is er veel veranderd bij het wijnhuis. Alhoewel optisch alles nog oudheid uitstraalt heeft Spier Estate veel geïnnoveerd en gemoderniseerd bij het wijnbedrijf uit Stellenbosch. Ze worden zelfs gezien als een van de meest innovatieve wijnproducenten uit de regio, de kelders van het wijnhuis zijn afgelopen jaren gemoderniseerd en uitgebreid zodat ze de ambities konden bereiken, daarbij hebben ze een enorme uitbreiding gezien van het wijngaardareaal van 100 hectare naar in totaal 400 hectare. Wijnproductie is gestegen met honderdduizend dozen naar meer dan een miljoen flessen. Om deze productie van alle wijnen te realiseren worden er ook druiven ingekocht bij andere wijnproducenten, dit gebeurt allemaal onder de volledige controle van de chef wijnmaker Frans Smit, hij is verantwoordelijk voor zijn team van ervaren en talentvolle wijnmakers, alle wijnmakers hebben overal ter wereld geleerd en stagegelopen waardoor ze hun ervaring kunnen inzetten in het produceren van hoge kwaliteitswijnen die Spier zo kenmerken.
De verschillende wijnen van de verschillende labels spreken aan tot verschillende smaakprofielen. Het labels 'Discovery' en 'Colours' zijn voor de wijndrinkers die een soepele met veel nadruk op fruit wijn willen drinken. De wijnen uit de Private Collection benadrukken vooral het terroir. De winery heeft afgelopen jaren miljoen geïnvesteerd in onder andere geklimatiseerde kelders voor de rijping van de wijnen met 4500 vaten, om zo de wijnen volledig aan te passen aan de eisen die het moderne wijn maken stelt.

Stellenbosch, geboortegrond van Spier-wijn

Al sinds de 17de eeuw staat De Kaap al bekend als wijnproductiegebied, ingegeven door de komst van de blanke kolonisten. Onder aanvoering van gouverneur Simon van der Stel waren de Hollanders de eersten die hier de eerste druivenstokken cultiveerde. Schepen die onderweg waren naar het verre Indië, kwamen langs de Kaap en legde aan om te foerageren. Wijn was een van de belangrijke producten die rond Kaapstad ingeslagen werden om de voorraden weer goed te hebben voor vervolg van de reis, zo ook Spier Estate wijn kopen. Wijnbouwtechnisch was de wijnbouwstreek Stellenbosch destijds nog niet ontwikkeld. Het begrip "terroir" was nog niet bekend bij de wijnboeren. Maar de pioniers deden gouden grepen op een aantal belangrijke vlakken, ze kozen direct voor de beste plekken voor de wijnbouw die te vinden waren in Zuid-Afrika. Het klimaat van Stellenbosch en nabije wijngebied Constantia is warm, maar ze hebben de ideale omstandigheden dat ze onder directe invloed staan van de koele oceaan. Deze oceaanwind is van cruciale invloed op de groei van de wijndruiven, ze zorgt ervoor dat de druiven goede zuren opbouwen en niet te snel rijpen wat uiteindelijk de wijnen van het wijnhuis ten goede komt, de wijnen van Spier krijgen daardoor meer spanning en frisheid. Stellenbosch heeft bovendien een ondergrond die voor de wijnbouw uitermate geschikt is. De onderlaag, die bestaat uit een bijzondere rode aarde, heeft als eigenschap dat op natuurlijke wijze water wordt vastgehouden op de wijngaarden. Hierdoor ontstaat een reservevoorraad in de vochtvoorziening, druivenstokken gedijen gedurende de droge en warme zomermaanden hierdoor uitstekend, het zorgt ervoor dat de wijnranken op de wijngaarden diep wortelen om voedingsstoffen uit de bodem te halen. Een uitgebalanceerde en bijzonder krachtige en complexe Stellenbosch-wijn is het resultaat. Het gebied rond Kaapstad is vooral geschikt voor grote rode wijnen, de blauwe druif presteert in dit warme klimaat en deze mooie ondergrond uitstekend, voor de wijngaarden waarop de witte wijndruiven groeien is een ligging dicht bij de koele oceaan essentieel.