Weingut Kaufmann wijn uit Duitsland, Rheingau

Weingut Kaufmann opgericht door de Zwitser en van origine kaasmaker van beroep, Urban Kaufmann. Urban zijn passie voor wijn zorgde ervoor dat hij het roer totaal omgooide en nam een bestaand wijndomein over, veranderde deze naam in Weingut Kaufmann, schakelde over op een biodynamisch proces en maakte er de beroemde Rheingau Riesling misschien wel nog beter dan dat het weingut in eerste plaats deed. Zowel Urban als zijn vrouw zijn nieuw in de grote internationale wijnwereld. Dat is eigenlijk ongezien in de wijnscène, en net daarom trok het ons aan mede dankzij zijn vrouw als vorig werk kwaliteitslabels toekende aan wijnen. Grappig detail: het etiket van de wijnen is een duidelijke verwijzing naar de Zwitserse vlag en laat zien dat Urban zijn roots dus eigenlijk helemaal niet wilt verstoppen. Duitse wijnen zijn altijd cool climate, zeker de noordelijke regio’s als Rheingau. Tot 20 jaar geleden was het vrijwel onmogelijk om de juiste rijpheid in de Riesling-druiven te krijgen, maar dat is door de klimaatopwarming verleden tijd. Dit in combinatie met de Rijn die in de winter de zonnewarmte vasthoudt in haar water. Daardoor hebben de wijngaarden minder te lijden door de winterse kou.

Tonen als Foto-tabel Lijst

4 producten

Toon
per pagina
Sorteer op

Het oogsten van de druiven in wijnregio Rheingau

De oogst in de wijngaarden van Kaufmann Weingut vindt meestal plaats tussen begin en eind september en gebeurt volledig met de hand. Wanneer de druiven bij de oogst érg gezond blijken, krijgen ze na de pluk nog enkele uren maturatie voor ze geplet en geperst worden. Omwille van de biodynamische aanpak en het streven naar pure terroir-smaak, laten de wijnboeren van Kaufmann wijn de meeste sappen spontaan fermenteren. Wanneer ze echter inzetten op een fruitiger en eleganter resultaat in de fles, werken ze met (uiteraard biologische) gisten. Weingut Kaufmann wijn gebruikt bij de fermentatie en rijping trouwens altijd RVS tanks, om de smaak zo puur en correct mogelijk te houden. Naast de druif vormt de duif de passie van Urban Kaufmann, vooral omwille van hun intelligentie. De postduiven die hij op zijn wijndomein fokt, kent hij allemaal bij naam. De spanning van de duivenraces vormen een lichtpunt in zijn leven, dat kan wedijveren met de spanning van een al dan niet geslaagde druivenoogst.

Het bijzondere terroir van Kaufmann’s wijngaarden

Kaufmann Weingut beschikt over één heel bijzondere wijngaard, om niet te zeggen het pronkstuk: de Wisselbrunnen. De wijnstokken daar profiteren niet alleen van ideale zonneschijn, maar ook van de tertiaire mergelbodem én van de bron – aan wie het domein haar naam ontleent – die water met wonderlijke eigenschappen levert. Geen wonder dat personeel geen toegang krijgt tot deze wijngaard: hier moet de natuur vrij spel krijgen!