Spaanse wijn kopen | Wijn uit Spanje bestellen?

Na Frankrijk en Italie staat Spanje als nummer 3 van belangrijkste wijnlanden ter wereld. Met een enorme variëteit aan druivenrassen heeft het land een geweldig rijk aanbod aan wijnen, wijnen met zeer verschillende karakters, kwaliteit en temperament. Spaanse wijn kopen? Dan bent u bij Valkwijn aan het jusite adres, een zeer groot assortiment Spaanse wijnen is samengesteld, dus bestel uw favoriete Spaanse wijnen vandaag nog.

 

Wijnland Spanje in het kort

Er wordt 37 miljoen hectoliter wijn per jaar geproduceerd.

Spanje heeft de meeste wijngaarden ter wereld.

Totaal herbergt het Iberisch schiereiland 1,1 miljoen hectare aan wijngaarden.

Spanje kent zeer uiteenlopende klimaten, van regenachtig en gematigd in het groene noordwesten tot zeer heet en droog in het zuiden.

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-48 van 160

Toon
per pagina
Sorteer op
Baron de Ley Rioja Reserva
    • Vegan

Baron de Ley Rioja Reserva

€ 15,95 Vanaf € 15,40
Torres Sangre de Toro
-5%

Torres Sangre de Toro

Aanbiedingsprijs € 8,79 Normale prijs € 9,25
K-Naia Rueda

8-

DGH

K-Naia Rueda

€ 8,95 Vanaf € 8,50
Bodegas Roda Reserva

Bodegas Roda Reserva

€ 39,95 Vanaf € 37,95

Spaanse wijngebieden

Spanje herbergt een aantal schitterende wijnstreken. De Rueda, Rioja en Ribera del Duero als misschien wel de meest bekende. Minder bekende wijnstreken zijn Priorat, Valpenas, La Mancha, Somontano, Navarra, Penedès en Rías Baixas. Allemaal staan ze voor eigen karakter door het terroir waarop de druiven groeien.

Druivenrassen van Spanje

Er zijn een aantal typische Spaanse druivenrassen:

Waar begon de wijncultuur is Spanje?

Al ruim voor onze jaartelling begon de Spaanse wijnbouw, uit archeologische vondsten met onder andere van oude amfora’s met sporen van wijn blijkt dat Spanje al vroeg begon met cultiveren van wijn. Door de Spaanse Burgeroorlog in de 20ste eeuw raakte Spanje in een economisch en politiek isolement. Hierdoor raakte de wijnindustrie de aansluiting kwijt met wijnlanden zoals Frankrijk en Italië, de noodzaak tot kwaliteitsverbetering ontbrak in die tijd en dat proefde je. Na de dood van Franco werd de wijnbouwindustrie steeds meer gemoderniseerd, na 1986, Spanje werd lid van de Europese Unie, kreeg het land een extra boost. De wijnindustrie moderniseerde in rap tempo tot het niveau waarop het zich nu bevindt.

Spaanse wijn-Bodega’s

Wijnboeren in Spanje maken meestal zelf geen wijn. Ze verkopen de geoogste druiven gelijk aan wijncoöperatie of wijnhuizen, in Spanje Bodega genaamd.

De Bodega’s verifiëren de wijndruiven en ze bottelen de wijnen met eigen label.

Wijnstreken op het Iberisch schiereiland

Wijnopbrengsten zijn per hectare lager dan het wereldwijde gemiddelde. Dit heeft verschillende redenen. Een van de redenen is dat er simpelweg genoeg ruimte is om wijngaarden aan te leggen, daardoor is de beplanting minder intensief, er is meer ruimte tussen de wijnstruiken.

Toch levert de Spanje een aantal juweeltjes van wijnstreken. De grootste wijnregio’s van Spanje zijn de Rioja, de Rueda en de Ribera Del Duero

Noord Spaanse Rioja

De grootste wijn producerende streek met de belangrijkste wijnen, de Rioja heeft een rijke geschiedenis. Al sinds de Romeinse overheersing worden er druiven verbouwd. De Rioja wordt gekenmerkt door de wijngaarden die vooral langs de rivier de Ebro zijn gesitueerd. Inmiddels beslaat het wijngebied 62.000 hectare. De Rioja staat voor pure kwalitei en heeft de status DOC (denominación de origen calificada).

 

Rueda rond Valladolid

Dwars door de Rueda loopt van oost naar weest de rivier de Duero. Van oudsher was het een regio dat de versterkte sherry-achtige wijnen maakte. De nadruk ligt tegenwoordig nog steeds op stille witte wijnen zoals de frisse Verdejo. Ook worden er nog steeds versterkte wijnen geproduceerd, zoals Rueda Pálido en Rueda Dorado.

 

Ribera Del Duero in Castilla y León

Hartje van Noord-Spanje herbergt de wijnstreek Ribera del Duero, 120 kilometer ten noorden van Madrid. Zoals de naam van de regio doet vermoeden liggen de wijngaarden in Ribera del Duero strekken zich uit in de vallei langs de oever van de rivier de Duero. Met 95% van de aanplant is de tempranillo de meest verbouwde druif in dit gebied. Lees alles over de wijnstreek Ribera del Duero

Spaan wijnetiket

Spaanse wijnen hebben een sprekend etiket, het uiterlijk zegt veel over wat erin zit. Kwaliteitsklasse zijn vergelijkbaar met het kwaliteitssysteem uit Frankrijk. Er worden vier kwaliteitsklassen onderscheiden in de Spaanse wijnwet:

  • Vino de Mesa en Vino Comarcal: echte tafelwijnen. Vier elementen staan er op het etiket van de tafelwijn: het alcoholgehalte , de inhoud, de naam van de producent en het land van herkomst. De specifieke herkomst van de druiven die in de tafelwijn wijnen zitten worden niet benoemd geen specifieke herkomst.
  • Vino de la Tierra: streekwijn. De naam zegt het al, naast de vier elementen van de Vino de Mesa hebben streekwijnen ook nog de herkomst van de druif benoemd op het etiket.
  • Denominación de Origen (DO): kwaliteitswijn waarbij de herkomst aangeduid wordt. In Spanje liggen inmiddels meer dan 60 DO-gebieden.
  • Denominación de Origen Calificada (DOC): dit is de hoogste kwaliteitsklasse. Rioja en Priorato zijn de enige DOC-gebieden. Om voor deze kwaliteitsaanduiding in aanmerking te komen is een gebied minimaal 10 jaar een DO-gebied.

 

Hoe herken je de rijping van Spaanse wijn?

Wijnen in Spanje hebben een rijpingsaanduiding. Hier is Spanje uniek in. Op het etiket staat aangegeven hoe lang een wijn heeft gerijpt:

  • Crianza: heeft deze rode Spaanse wijn minimaal 2 jaar kelderrijping gehad, met daarbij minstens 6 maanden op vat? Dan staat er Crianza op het etiket. Witte wijn en rosé dient deze wijn minstens 1 jaar kelderrijping te hebben gehad, daarvan 3 maanden rijping op vat.
  • Reserva: Reservas van rode wijn hebben naast minimaal 3 jaar kelderrijping gehad, ook 1 jaar rijping gehad op vat. Witte wijn en rosé rijpt een kortere periode. Ze moeten minimaal 2 jaar kelderrijping hebben met 6 maanden op vat.
  • Gran Reserva: de rode wijn Gran Reserva heeft 5 jaar gerijpt met 2 jaar op vat. Wit en rosé krijgt minimaal 4 jaar kelderrijping, daarvan 6 maanden op vat.
  • Joven (vroeger ‘Sin Crianza’): joven is het Spaanse woord voor ‘jong’. Wijnen met dit label minder dan 6 maanden gerijpt soms geheel niet op hout. De Joven-wijnen zijn jong al op dronk.

Welke wijnen van Spaanse wijnhuizen kunt u kopen bij Valkwijn?

We hebben schitterende rode en witte Spaanse wijnen in ons assortiment. Spaanse wijn kopen? Bestel van uw favoriete Bodega: