Tempranillo wijnen uit Spanje kopen?

Tempranillo wijnen smaken meestal fruitig en zacht. Wijnen van de Tempranillo-druif zijn uitermate geschikt om te drinken als aperitief, want de wijnen zijn niet heel uitgesproken.

Houdt u van Tempranillo-wijnen? Lees hier alles over de Tempranillo-druif!

 

Herkomst van de Tempranillo-druif

De Tempranillo is een inheemse druif uit Spanje, daar is de druif groot geworden. Ook in Portugal, waar de druif Tinta Roriz of Aragonez genoemd wordt, Verenigde Staten, Australië en Argentinië komt de druif voor.

 

Soepele Tempranillo

De druif heeft, afhankelijk van het terroir van het herkomstgebied, gemiddelde tannines, daardoor is het een zachte rode wijn en een relatief lage zuurgraad. Voor beginnende wijndrinkers is deze wijn perfect, de zachte soepele smaak is niet uitgesproken zoet of zuur.

 

Maar hoe smaakt de Tempranillo?

De Spaanse wijn is fruitig. Kers, pruim, gedroogde vijg en tomaat komen veelvuldig voor in de Tempranillo-druif. Als tegenhanger smaakt de wijn mineralig en heeft het toetsen van ceder, tabak en leer. Ook kruiden zoals vanille, kruidnagel en dille komen voor in Tempranillo-wijnen.

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-48 van 52

Toon
per pagina
Sorteer op
Bodegas Roda Reserva

Bodegas Roda Reserva

€ 39,95 Vanaf € 37,95
Bodegas Roda I Reserva

Bodegas Roda I Reserva

€ 61,95 Vanaf € 59,95

Tempranillo en de Rioja-regio

De oorsprong van de Tempranillo druif ligt in de Spaanse La Rioja Regio, nog steeds is het de populairste druif van Spanje. Meer dan 80% van de wereldwijde wijnproductie van de Tempranillo druif gebeurt in Spanje. De voornaamste regio’s waar Tempranillo-wijn wordt gemaakt is de Ribera del Duero en La Rioja, aldaar wordt de druif vooral als rode wijn verwerkt.

 

Tempranillo en de “nieuwe wijnwereld”

Voordat de Tempranillo-druif zich verspreide over de wereld begon het zijn opmars onder de naam Valdepeñas aan het begin van de 20ste eeuw in Californië. Daarna breidde de populariteit zich ook uit naar andere Amerikaanse staten. Tegenwoordig is de druivensoort zo wijdverspreid dat ze ook terug te vinden is in nieuwe wijnlanden zoals Australië, Chili, Nieuw-Zeeland en Argentinië.

 

De Tempranillo Spaans voor “kleine vroege”

Een glanzende druif met een dikkere, donker blauwe schil, de Tempranillo dankt zijn Spaanse naam aan het verloop van de rijpingsfase. Vanwege de dikkere schil is de druif goed bestand tegen eventuele beschadigingen. De druif is al vroeg rijp en kan in september al geoogst worden, leuke tip: plan een vakantie naar de wijnregio in deze periode en ervaar de oogsttijd!

Op kleur is de druif tijdens proeverijen te herkennen aan een oranjerood randje in het glas, dit ontstaat mede door de traditionele Spaanse vinificatieproces om wijn in eikenhout te rijpen.

 

Wat waardeert een Tempranillo drinker nog meer?

Wijnen van de Tempranillo druif hebben weinig zuur en zijn vrij zacht en fruitig van smaak. Relatief zijn de wijnen neutraal van karakter, echter hebben ze wel medium- tot veel body. Lichte tannines en aroma’s van leer en rood fruit, zoals bijvoorbeeld kers, maken dat de wijn voor beginnende Tempranillo drinkers vergelijkbaar is met die van Cabernet Sauvignon of Sangiovese, maar dan met meer tannines.

 

De Tempranillo druif combineert fantastisch in blends.

De combinatie in de Rioja wordt vaak gemaakt met de Garnacha en Graciano, in de Navarra-regio is de blend vaak met Cabernet Sauvignon.

 

Wat is lekker om te eten bij een Tempranillo-wijn?

Vanwege de wijnstijl is het goed te combineren is met lekker mediterraan eten. Zo sluit de wijn goed aan bij veel Spaanse en Italiaanse gerechten, bij pizza en pasta is het de ideale begeleider. Ook bij een BBQ met veel vlees met een rokerige smaak is de wijn krachtig genoeg. Combineer de wijn ook eens met een sterk smakende vissoort of lekker mexicaans eten, u zult verrast worden!

 

Welke Tempranillo wijnen koopt u bij Valkwijn.nl?

Baron de Ley Rioja Reserva

Valk in Spanje Tempranillo

Vega Sicilia Valbuena 5

Bodegas Roda Reserva

Beronia Rioja Tempranillo

Marques de Riscal Tempranillo