Verdejo wijn uit Spanje kopen?

Zoekt u een lekker wijn voor in de zomerzon? Kies dan ook is voor een heerlijke glas verdejo-wijn! Valkwijn.nl, voor alle top-verdejo!

Waar komt de Verdejo vandaan?

De Verdejo druif is een inheemse druif uit Spanje.

De verdejo-variëteit komt vooral voor bij wijnhuizen in de Rueda, de wijnregio ten Noorden van Madrid, rond de stad Valladolid. De provincie waarin de Verdejo-druif wordt verbouwd bevindt zich in Castilië en León, Castilla y León in het Spaans, de grootste Spaanse autonome regio.

Het Noord-Spaanse wijngebied ligt ongeveer 800 meter boven de zeespiegel, dit betekend heerlijk warme zomers, maar ook koude winters.

Hedendaags zijn er in deze wijnregio meer dan 60 wijnhuizen en ongeveer 1.500 wijnboeren zijn actief.

Tonen als Foto-tabel Lijst

28 producten

Toon
per pagina
Sorteer op

Hoe smaakt de Verdejo?

De Verdejo druif staat voor fruitige, frisse witte wijnen. Meloen, wilde perzik, citrusvruchten en venkel zijn veel voorkomende smaken, veelal met een hogere zuurtegraad. Ook zijn er meer houtgerijpte Verdejo-wijnen, de heerlijke houtlagering zorgt voor een smaak die veel voller is.

Alhoewel de kwaliteit door de jaren heen weleens geschommeld heeft, waarbij de typerende frisheid van de Verdejo ver te zoeken was, staat de druif nu al jaren voor zeer goede kwalitatieve wijnen.

Belondrade y Lurton is zelfs van topkwaliteit, de witte Verdejo-wijn was jarenlang dé huiswijn van El Bulli, enige jaren het beste restaurant ter wereld dat onder leiding stond van Juli Soler en de gebroeders Albert en Ferran Adrià.

Hoe smaakt de Verdejo wijn het lekkerst?

Het lekkerst is de wijn op 8 a 10 graden. Haal de witte wijn daarom ongeveer 3 uur van te voren uit de koelkast.

Drink de Verdejo wijn lekker jong, dan is de wijn het best op smaak. Heb je daarentegen een houtgerijpte Verdejo, dan kan deze ook gerust wat ouder zijn.

Wat eet je bij de Verdejo-wijn?

De Verdejo heeft een hoge zuurgraad met een subtiel bittertje. Daarom is de wijn erg goed te gebruiken om smaken te neutraliseren. Door de zure tonen van de Spaanse wijn past het perfect bij gerechten met een licht citrus component. Zalm met citroenboter of garnalen met een frisse limoendressing? Neem dan een Verdejo wijn!

Heb je een hout gelagerde Verdejo? Dan passen de nootachtige smaaktonen en de licht rokerige laag met amandel en honing beter bij geroosterde groenten en gevogelte of combineer met lekkere romige gerechten.

Groene Verdejo!

De naam van de druif komt van het Spaanse woord Verde, groen in het Nederlands. Dit verwijst naar de groene kleur van de druif.

Het druivenras uit Spanje groeit vooral goed op kalksteen ondergronden met veel keien en kan zeer goed tegen het droge Spaanse terroir.

Hou je van Verdejos? Kies dan ook is een frisse Sauvignon Blanc.

Nachtelijk oogsten in de Rueda

De Verdejo druif is erg gevoelig voor zuurstof, teveel zuurstof zorgt voor een te vroege vergisting, de druiven worden vaak ’s nachts geplukt, dan is de tempratuur koeler. Na de oogst worden de groene druiven zo snel mogelijk geperst en meestal in metalen vaten opgeslagen. Stikstof wordt gebruikt om vergisting van de druif tegen te gaan.

Vergisting van de Verdejo druif is meestal op roestvrijstalen vaten, hierdoor wordt zoveel mogelijk zuurstof weggehouden. Door deze vinificatie blijft de wijn op zijn frist.

Welke wijnen uit de Verdejo kan je kopen bij Valkwijn?