Online Chardonnay kopen? | Chardonnay bestellen

Het lievelingetje van menig wijnbouwer-, liefhebber- en spcialist: de Chardonnay! Logisch ook, want Chardonnay-druiven zijn oersterke druiven. Ze groeien in elke wijnregio met elke termpratuur, daarbij worden ze niet snel ziek. En de smaak van de Chardonnay-wijn? Heerlijk zacht en zeer veelzijdig, van de volle, gerijpte boterzachte chardonnay tot de frisse fruitige wijnvariant alles kan deze druif bieden. Probeer ze op Valkwijn, bestel uw favoriete Chardonnay vandaag nog en ontdek de smaken van alle Chardonnay wijnen.

Klassieke witte Chardonnay wijn in het kort 

De wijnregio waarin de wijnstokken groeien is de smaakgever bij de Chardonnaydruif. In warme regio’s zoals in Californië en Zuid-Afrika is de zuurtegraad relatief laag en in koelere klimaten valt de zuurtegraad wat hoger uit, maar hoger dan een medium zuurgehalte zal deze witte wijn niet worden.

De smaken lopen erg uiteen, van fruitige tonen zoals appel, peer, mango en ananas tot de op hout gerijpte chardonnay die kruidige en bloemige geuren heeft en smaken als vanille en karamel kan bevatten.

Schenk de houtgerijpte chardonnay uit op 12 graden, de Chardonnay die niet op hout gerijpt is op zijn beste rond de 9 graden.

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 193-230 van 230

Toon
per pagina
Sorteer op
Château Saint-Roch Limoux

Château Saint-Roch Limoux

€ 12,95 Vanaf € 11,95
Casa Silva Quinta Generation Bianco
    • Vegan

Casa Silva Quinta Generation Bianco

€ 23,50 Vanaf € 22,50
Casa Silva Gran Terroir Chardonnay
    • Vegan

Casa Silva Gran Terroir Chardonnay

€ 16,95 Vanaf € 15,70
Bellingham Homestead Chardonnay
    • Vegan

Bellingham Homestead Chardonnay

€ 14,95 Vanaf € 13,95
Barista Chardonnay

Barista Chardonnay

€ 9,50 Vanaf € 8,95
Barefoot Chardonnay

Barefoot Chardonnay

€ 7,50 Vanaf € 6,95
Villa Maria Reserve Chardonnay

Villa Maria Reserve Chardonnay

€ 21,95 Vanaf € 17,10
Weltevrede Tasty Vanilla Chardonnay

Weltevrede Tasty Vanilla Chardonnay

€ 10,95 Vanaf € 9,95

Waar wordt de Chardonnay druif vooral verbouwd?

De oorsprong van de Chardonnaydruif ligt in de Franse Bourgogne. Nog steeds een wijnregio waar de druif veelvuldig groeit. De wijnkenners zien de Bourgogne van de Chardonnaydruif nog steeds als het toonbeeld van elegantie. De Pouilly-fuissé, Meursault of Chablis zijn nog steeds koplopers van witte wijnen.

Dat het van oorsprong Franse druivenras overal zo goed en makkelijk groeit en daarbij zeer sterk is tegen ziektes zorgt ervoor dat wijngaarden in de hele wereld deze druiven bevatten. Want van California tot Toscane, van Stellenbosch tot Somontano, van Colchagua Valley tot Mendoza, de druif bewijst overal zijn dienst.

Landen waar de druif groeit:

  • Frankrijk
  • Zuid-Afrika
  • Verenigde staten
  • Italië
  • Australië
  • Nieuw Zeeland
  • Chili
  • Libanon
  • Spanje

Top Bourgogne Chardonnay

Een aantal van de allerduurste wijnen komen uit de Bourgogne. U raadt het al, het zijn Chardonnay. Le Montrachet van wijnhuis Domaine de la Romanée-Conti kost ruim €1.500,- en is verkocht voordat het gebotteld is. Ook op Valkwijn kunt u top Chardonnay kopen, heerlijke top Bourgogne voor scherpe prijzen.

Stevige druiventrossen

De druiventros groeit langwerpig met een middelgrote ronde druif. Het blad van de wijnplant is ronder van vorm en, als de groei niet in de hand gehouden wordt, dan woekert de plant wild. De rijping van de druif gaat snel, daardoor kan hij het vroege najaar van koudere regio’s goed hebben.

Verschillende terroir als smaakmaker van de Chardonnaydruif

Nergens smaakt de witte chardonnay-wijn hetzelfde. Ze groeien overal, maar de duiven van de chardonnay-plant nemen de typische smaken die de bodem te bieden heeft over. Daarbij bepaald het klimaat de zuurtegraad en smaaktonen. De citrusachtige Chardonnay uit koel klimaat is een wereld van verschil met dezelfde druif uit een warm klimaat, wat veel meer tropisch fruit biedt. Maar gek genoeg is er ook een volledig ander karakter eigenschap bij de Bourgogne tegenover de mousserende Champagne.

Houtgerijpte witte wijn of witte wijn uit stalen tanks

Als een van de weinige witte wijndruiven houdt Chardonnay van hout. Een druif moet beschikken over een duidelijke structuur en voldoende body om te rijpen op eikenhouten vaten, want het hout van een wijnvat voegt kenmerkende aroma’s toe aan het product en verandert ook de wijnstructuur. Veel druiven zijn tegen al die extra aroma’s niet opgewassen, de Chardonnay wel. Hij is niet alleen opgewassen, maar wordt er ook complexer en voller van. Wat is het verschil?

Chardonnay: gerijpt zonder hout

Rijping is stalen tanks maakt de Chardonnay qua smaak meer in de stijl van een frisse Sauvignon Blanc of een strakke Pinot Gris, alleen zachter en fruitiger. Rijpheid van de Chardonnay-druif heeft ook een rol in de smaakbeleving, de jonge vrucht smaakt naar frisse appels, de rijpere wijnvruchten heeft meer smaaktonen van bijvoorbeeld vijgen.

Voornamelijk herken je de staal-gerijpte-chardonnay aan zijn lichtgelige kleur. Chardonnay op staalgerijpt komt vaker voor on koelere klimaten waaronder de Chablis, de Loire en Chili.

Chardonnay: houtgerijpt

Eikenhout opgevoede Chardonnay worrdt vol warme en rijke smaken, vanille, caramel en boter zijn zeer kenmerkende tonen. Koel klimaat vertaald dit als boterzacht vol tonen van citrus. Warm klimaat geeft juist tropische fruitsmaken.

Met welk gerecht smaakt de Chardonnay op zijn best?

De witte wijn van de Chardonnaydruif heeft vele texturen en smaken, dus er is een zeer grote range aan foodparing mogelijkheden. Chablis is een lichte Chardonnaywijn met frisse zuren en past daarom goed bij schaal- en schelpdieren en salades, de slanke stijl van de wijn ondersteund deze combinatie.

Mâcon Villages Chardonnay past vanwege zijn volle ronde stijl uitermate goed bij vette vis zoals zalm en bij gevogelte met romige luchtige saus. De rijpe en rijke witte Charonnaywijn met exotische fruitaroma’s raden wij aan bij Indiase curry’s of kalkoen uit de oven. De Chardonnay met houtopvoeding gaat weer mooi hand-in-hand met gerookte vissen of gerookte gevoglte. Combineer de wijn met gerookte makreel, kip of eendenborst of een winterse stoofschotel en geniet van je kunststukje.

Wat is het verschil tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc wijn?

Beide druivensoorten horen bij de meest populaire witte wijn soorten ter wereld. De wijnen zijn echter zeer verschillend van elkaar. Beide worden gecategoriseerd als droge witte wijn. Het grote verschil is dat Chardonnaywijn ronder is van smaak en zachtere tonen heeft. Daarbij heeft de Chardonnay ten opzichte van de Sauvignon Blanc een relatief lage tot milde zuurgraad. Helemaal de vergelijking met houtgerijpte Chardonnay, deze is romig en vetter van smaak. De Sauvignon Blanc zit hoger in de zuren, kruidige, fruitige en frisse smaken kenmerken deze witte wijnen.

Bouw een diner met wijngangen altijd op. Van hoge zuurgraad naar lage zuurgraad. Dus eerst een Sauvignon Blanc, daarna een Chardonnay.

Wat vindt een Chardonnaydrinker nog meer lekker?

Het meest in de buurt van een Chardonnaydruif komt de Chenin Blanc. de Chenin Blancdruif vindt zijn oorpsrong in de Franse Loire en heeft net als de Chardonnaydruif de structuur om zeer smakelijk te worden houtrijping op eikenhouten vaten. Daarbij vertaald de Chenin Blancdruif ook het terroir zeer goed door in de smaak.

Gespecialiseeerde Chardonnay-Wijnhuizen 

Chardonnay kopen, gemakkelijk en snel

Bestel uw Chardonnay vandaag nog op Valkwijn, voor 15.30 betekend op werkdagen dezelfde dag nog verzonden. Dan geniet u de volgende dag al van een heerlijke glas chardonnay.