Zuid Afrikaanse wijn kopen | Wijn van de Kaap

Wijnproductie begon in Zuid-Afrika toen de eerste Nederlanders de eerste druivenstokken aanplantte. Tegenwoordig is zijn de Zuid-Afrikaanse wijnen zoals wijnen uit Stellenbosch en Constantia in trek over de gehele wereld. De lekkerste Zuid-Afrikaanse wijn kopen doet u bij Valkwijn.

Facts & figures wynland Zuid-Afrika

  • Jaarlijks wordt er in Zuid Afrika 10 miljoen hectoliter wijn gemaakt.
  • 100.000 hectare wijngaarden
  • Het Afrikaanse land herbergt een kenmerken veel gebruikte druiven: “steen”ofwel chenin blanc, chardonnay, colombard, sauvignon blanc, pinotage, cinsault, cabernet sauvignon en syrah.
  • De wijnbouw is vooral geconcentreerd in de westkaap, daar is een gunstig mediterraans klimaat.
  • De belangrijkste wijngebieden zijn Stellenbosch, Robertson en Constantia, te koop bij elke slijterij of wijnspeciaalzaak.
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-48 van 121

Toon
per pagina
Sorteer op
Spier Signature Chardonnay
-13%

Spier Signature Chardonnay

Aanbiedingsprijs € 7,40 Normale prijs € 8,50

Geschiedenis van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw

Hoe is Zuid-Afrika een nieuwe wijnwereld geworden?  

Nederlandse wijnpioniers

Wanneer we over de Zuid-Afrikaanse wijnen spreken, hebben we het over wijnen uit de nieuwe wereld. Toch gaat de tijd van de eerste wijnranken terug naar de 17de eeuw. Nederlandse kolonisten introduceerde het cultiveren van wijndruiven onder aanvoering van Nederlandse gouverneur Simon van der Stel. Omstreeks 1652 werd vlakbij Kaap de Goede Hoop een bevoorradingspost aangelegd door de VOC, rond 1659 volgden de eerste wijngaarden om te voorzien in de wijnvoorziening.

Nederlandse schepen onderweg naar het verre Indië via Kaap de Goede Hoop voeren langs de nu grenzeloos bekende wijngebieden om te bevoorraden en Zuid-Afrikaanse wijncultuur was geboren.

Zuid-Afrikaanse wijn kopen in VOC-tijden

De eerste wijnen die in 1659 gemaakt en gebotteld werden, waren, door een tekort aan wijnkennis van de Nederlandse wijnboeren, van erg slechte kwaliteit en zeker niet van de befaamde kwaliteit die nu te koop is bij Valkwijn.nl.

De Nederlandse gouverneur probeerde in 1669 met behulp van wijnmakers zoals Arnoud Jansz van wijnhuis Spier Estate in Stellenbosch en de wijnmakers van Boschendal in Franschhoek een impuls te geven aan de wijnproductie. De kwaliteit uit de wijngebieden verbeterde daardoor. Het waren echter de Hugenoten die de Zuid-Afrikaanse wijnbouw lieten floreren.

Opkomst wijnbouw hugenoten

Franse protestanten, genaamd Hugenoten, brachten de kunst van wijnmaken naar het Zuid-Afrikaanse gebied rond Stellenbosch. In 1688 trokken de eerste gelovige uit Frankrijk via Holland naar het gebied Franschhoek. De Hugenoten met verleden als wijnboer werden door de VOC ingezet om de kwaliteit van de Zuid Afrikaanse wijn te perfectioneren. De verfijnde methodes voor wijn maken die de Franse wijnboeren meenamen gaven een boost aan wijnbouw.

Apartheid leidt tot boycot

De wijnen uit Zuid-Afrika kregen steeds meer internationale erkenning, toch daalde de export naar Nederland vanaf 1948 aanzienlijk, oorzaak: de apartheid die tussen 1948 en 1990 heerste. Wijn kopen uit Zuid-Afrika werd door Nederland geboycot in deze periode, daardoor werden er nauwelijks flessen geïmporteerd.

De vrijlating van Nelson Mandela en de afschaffing van de apartheid gaven de wijnhandel weer vrij. Dit werkte uiterst motiverend voor de Zuid-Afrikaanse wijnboeren en gaf een enorme stimulans om geweldige kwaliteitswijnen te maken. Wereldwijd is men inmiddels overtuigd van het niveau van de gerenommeerde wijnen en zijn Zuid-Afrikaanse wijnen niet meer weg te denken uit de wijnwinkels.

Druivenrassen

Veruit de meeste druivenrassen die in Zuid Afrika groeien hebben hun oorsprong in Frankrijk. Dit komt door de stempel die de Franse Hugenoten hebben gedrukt op de Zuid-Afrikaanse wijncultuur.

Witte druiven

Van alle aangeplante druiven in het Zuid Afrikaanse wijngebied is 55% wit druif. De belangrijkste witte druiven ras is “de steen” (Zuid-Afrikaanse naam voor Chenin Blanc). Steen is ongeveer 18% van het totale aanplant van druiven. Daarnaast veel colombard, sauvignon blanc en chardonnay druiven.

Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc wijn kopen of Zuid-Afrikaanse Chardonnay wijn kopen bij Valkwijn.nl

Blauwe druiven

Cabernet sauvignon is het belangrijkste blauwe druivenras, 14% van de wijnranken bestaat ui druiven van dit ras. Verder komen veel pinotage, merlot en syrah tegen.

Zuid-Afrikaanse cabernet sauvignon wijn kopen of Zuid-Afrikaanse pinotage wijn kopen bij Valkwijn.nl

Wijnstreken Constantia, Roberston en Stellenbosch

Er zijn 3 belangrijke wijnstreken te bezoeken is Zuid-Afrika, stuk voor stuk de moeite waard om op wijnreis te gaan of al het lekkers te proeven.

Constantia

Een van de oudste wijngebieden van Zuid-Afrika werd door Jan van Riebeeck leven ingeblazen onder toeziend oog van Simon van der Stel. De wijnstreek is vooral bekend om wijnhuis Groot Constantia, met zijn historische huizen in Kaaps-Hollandse stijl gebouwd door Simon van der Stel. Deze huizen zijn ook de naamgever van Spier 21 Gables Chenin Blanc, bekend van de wijnkaart in de hotels.

Het was al Napoleon die de kwaliteit van wijnhuis Groot Constantia erkende. Deze wijnen liet hij regelmatig verschepen toen hij in ballingschap zat op Sint-Helena.

Robertson

Het Zuid-Afrikaanse dorp werd is 1853 gesticht door Dr. William Robertson, een Schotse dominee, hij vernoemde het dorp naar zichtzelf. Het dorp dat inmiddels als mee dan 15 jaar bestaat, werd pas na de Eerste Wereldoorlog wijnbouwgebied. Inmiddels is hét wijngebied bij uitstek. Ongeveer 14% van alle Afrikaanse wijnen komt hiervandaan, bijna 14.000 hectare. Gratis wijnproeven? Alle wijnhuizen in het Roberson district kan je bezoeken en de proef op de som nemen.

Stellenbosch

Denk je aan Zuid-Afrikaanse wijn, dan denkt men vaak als eerste aan wijngebied Stellenbosch (naam stamt af van van der Stel, de bekende wijnpionier van Zuid-Afrika). De wijngebieden, dat ook een sudentenstad is) rondom de plaats Stellenbosch, gelegen net ten oosten van Kaapstad, wordt ook gezien als hét centrum van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. Met de vestiging in 1917 van het prestigieuze Institute of Wine Biotechnology, kreeg het gebied een instituut dat toekomstig wijnboer voor de gehele wijnwereld opleidt tot wijnspecialist, daarmee werd dit gebied het kenniscentrum voor de gehele wijnwereld.

Stellenbosch wordt wereldwijd vooral geroemd om haar rode wijnen met ook mono-cépage wijnen van de merlotdruif. Koop uw rode Zuid-Afrikaanse wijn bij Valkwijn:

Wijnetiketten van Zuid-Afrikaanse wijn

In Zuid-Afrika hanteert men een zogenaamd Wine of Origin-systeem met verschillende kwaliteitsklassen, Wyn van Oorsprong (Wine of Origin) en Estate-wijnen.

Wine of Origin zijn kwaliteitswijnen die aan allerlei specifieke eisen moet voldoen op diverse gebieden. Bijvoorbeeld druivenras, alcoholpercentage en herkomst. Het is de hoogste onderscheiding voor kwaliteitswijnen voor Zuid-Afrikaanse wijnen en is bijvoorbeeld voor Wyn van Oorsprong Stellenbosch en Wine of Origin kuststreek.

Estate-wijnen zijn wijnen afkomstig van bepaalde wijnhuizen. De naam van het Wyn Estate staat op het etiket vermeld. Naast het klimaat is de bodemgesteldheid zeer bepalend voor het karakter en de unieke eigenschappen van de wijn. Kwaliteitswijnen worden voorzien van een zegel met identificatienummer en de termen certified en gecertificeerd.

De herkomstbenamingen volgens de wijnwetgeving

Estate staat voor wijn die gemaakt is van druiven die alleen van het wijnhuis afkomstig zijn en tevens op het Estate is gevinificeert.

Ward staat voor wijnen die op een vast omschreven klein wijnbouwgebied zijn gemaakt zoals bijvoorbeeld Constantia of Franschhoek.

District staat voor wijnen die uit een groter aaneengesloten wijnbouwgebied komen zoals: Paarl en Stellenbosch.

Region staat voor wijnen die komen uit gebieden of zones bestaande uit verschillende districten of deeldistricten zoals: Breede River Valley of Boberg.

Wineland is geen officiële aanduiding maar geeft wel het belang aan van de wijnen ongeacht of ze ward, district of region zijn geclassificeerd.

Ga mee op wijnreis

Een heerlijke wijnreis door Zuid-Afrika kan niet zonder een safari door de verschillende nationale parken, een schitterende trip door al het moois dat Zuid-Afrika te bieden heeft.

Nieuwsgierig geworden naar mee wijnlanden? Lees alles over Italië, Spanje en Frankrijk.