Château Chasse Spleen Moulis 2014

Château Chasse Spleen Moulis 2014 2014

Bordeaux

€37,50
Toevoegen aan winkelmandje... Het artikel is toegevoegd
  • Klanten beoordelen ons met een 9,5
  • Gratis afhalen in onze wijnhandel
  • Meer dan 100 wijnhuizen
Specificaties
SKU
180263
Sluiting
Kurk
Land
Frankrijk
Lekker bij
Rundvlees, Varkensvlees, Stoofvlees, Pasta met tomatensaus, Wild, Lamsvlees, Tapas, BBQ, Risotto, Aziatisch pittig, Gegrilde groente
Streek
Bordeaux - Moulis
Te severen
16 - 18°C
Type
Rood
Soort
Wijn
Inhoud
0,75L
Jaar
2014
Productomschrijving

We mogen rustig stellen dat Château Chasse-Spleen beschikt over een van de meest poëtische namen van de Médoc, of zelfs van de Bordeaux. Over het ontstaan van de naam Chasse Spleen bestaan verschillende theorieën. Een er van is dat hij afkomstig is uit het gedicht Spleen van Charles Baudelaire, die het domein bezocht als gast van zijn vriend Odilon Redon, destijds eigenaar van een buurchâteau van Chasse-Spleen dat nog niet zo heette.


In een andere theorie geldt de Engelse dichter Lord Byron als de naamgever van het château. Deze zou tijdens een reis van Londen naar Sevilla hebben verzucht dat dit heerlijke domein perfect was als een remedie voor het verjagen van een gevoel van pessimisme, of wel pour chasser le spleen".

Tegenwoordig geldt Château Chasse-Spleen als hét leidende château van Moulis, samen met het andere bekende château van de streek, Poujeaux. Chasse-Spleen maakte jarenlang deel uit van de bezittingen van de familie Castaing, samen met de andere belangrijke châteaux hier, Maucaillou en Poujeaux. Pas in 1860 werd het een apart château, onder leiding van Jean-Jacques Castaing. In de twintigste eeuw werd het door de verschillende crises van Bordeaux geleid door de familie Lahary. Deze besloot het begin jaren zeventig te verkopen aan Jacques Merlaut. Voor hem was het zijn eerste aankoop uit een hele reeks. Later verwierf hij nog beroemde domeinen als Gruaud-Larose, Ferrière, La Gurgue, Camensac, Citran en Haut-Bages-Libéral. In 1976 droeg Jacques Merlaut de leiding van Chasse-Spleen over aan zijn dochter Bernadette Villars en haar man. Binnen de mannenwereld van Bordeaux wist zij op een zeer voortvarende manier Chasse-Spleen weer helemaal op de rails te zetten. Onder haar leiding werden zeer goede wijnen gemaakt, die werden verkocht voor prijzen die boven het niveau lagen van die van sommige Grands Crus Classé’s. Na haar tragische dood bij een wandeling in de Pyreneeën, waarbij zij en haar man omkwamen, kwam de zware taak om Chasse-Spleen te runnen op de schouders van hun jonge dochter Claire Villars. Zij heeft dit met verve gedaan, uiteraard samen met haar familie, de machtige Merlaut-clan. Die heeft haar op alle mogelijke manieren geholpen Chasse-Spleen op hetzelfde hoge niveau te houden, en zelfs nog te verbeteren waar dat mogelijk was.

De wijngaarden van Chasse-Spleen zijn behoorlijk versnipperd, maar liggen allemaal aan de zuidkant van de kiezelige heuvel van Grand Poujeaux, niet ver van het dorp Arcins. De ondergrond bestaat uit de vermaarde Garonne kiezels, gemengd met kalkhoudende klei. In totaal omvat het domein 80 hectare, met stokken die een gemiddelde leeftijd hebben van dertig jaar, waarin cabernet sauvignon verreweg het belangrijkst is (73%), aangevuld met 20% merlot en 7% petit verdot. Een mengsel dat garant staat voor stoere wijnen, van grote klasse getypeerd voor dit deel van de Médoc.